Hoelang mag je in de zon met een anti-zonnebrandcrème?

Kun je met een anti-zonnebrandcrème ook veel langer in de zon? En waarom dien je om de twee uur bij te smeren? Wat betekent een SPF? Deze dingen dien je te weten over een anti-zonnebrandcrème.

Anti-zonnebrandcrème is niet bedoeld om langer te kunnen bruinen in de zon

Een anti-zonnebrandcrème is niet gemaakt om zo lang mogelijk in de zon te kunnen zitten. Dit product is gemaakt om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.


Wat is een SPF?

De SPF staat voor: Sun Protection Factor. Er wordt vaak gezegd dat dit getal aangeeft hoeveel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden. Maar zo simpel is het helaas niet. Het gaat om de hoeveelheid zonlicht waaraan jouw huid kan worden blootgesteld. En die wordt ook bepaald door bijvoorbeeld de UV-index, het tijdstip van de dag, waar je op dat moment bent (op welk deel van de wereld). Een zonnecrème met SPF 30 geeft dus niet aan dat je meteen dertig keer langer in de zon kunt.


De SPF geeft bescherming tegen verbranding, niet tegen veroudering van de huid

Een SPF zegt alleen iets over de bescherming tegen de verbranding van de huid. Helaas veroudert je huid vele malen sneller wanneer je echt gaat zonnen. Zorg ervoor dat je jouw huid goed beschermt en met mate gaat zonnen.

Een bruine huid geeft een lichte extra bescherming in de huid

Een bruine huid geeft iets meer bescherming maar staat ongeveer gelijk aan een factor 3. Niet veel meer bescherming dan normaal.Zorg er daarom voor dat je ook na een week vakantie en een gebruinde huid je in blijft smeren. Een gebruinde huid is eigenlijk een beschadigde huid. De bruining ontstaat als wapen tegen de zon om je cellen te beschermen. En elke cel die kapot gaat in de huid wordt niet meer gerepareerd. Zo ontstaan bijvoorbeeld pigmentvlekken en schilvering in en op de huid.

Elke twee uur opnieuw insmeren

Of je nu factor 15, 30 of 50+ smeert, om de factor te bereiken die op de verpakking van je product vermeld staat, moet je de zonnecrème elke twee uur opnieuw aanbrengen. De werking van de filters neemt namelijk af na het aanbrengen. Hoe snel dat gebeurt is afhankelijk van de huid, de UV-indexering van de zon, je activiteit en de gebruikte zonnefactor. Het is per persoon heel verschillend hoelang je met een hoge factor in de zon kunt blijven.