top of page

Huidverzorging in de zomer

Het is zomer! De zon schijnt volop en het is de afgelopen dagen lekker warm geweest. Vaak merk je dat meteen aan de huid: deze wordt vetter en je krijgt meer kleur. Voor dit nieuwe seizoen is het belangrijk om even kritisch naar de huid te kijken en je huidproducten hierop aan te passen. In dit artikel vertel ik je meer over huidproducten in de zomer.

Kenmerken voor het aanpassen van jouw huidproducten:


De huid voelt trekkeriger aan dan normaal De huid heeft meer vocht nodig, zorg ervoor dat je extra mineraalwater en kruidenthee drinkt en hydraterende producten gebruikt met de werkstoffen Hyaluronzuur en of Niacinamide (vitamine B3).
De huid glimt meer dan anders

Wanneer de zon op de huid schijnt maakt de huid meer talg aan om zichzelf te beschermen tegen uitdroging. Door de warmte wordt dit eigen huidvet vloeibaar en laat het de huid glimmen. Kies voor luchtige producten zonder vetten zoals een gel-crème.
De huid vertoont (meer) pigmentvlekken

Als de huid overmatig is blootgesteld aan de zon ontstaan er beschadigingen in de huid. De pigmentcellen hebben als functie om pigment aan te maken waardoor we mooi bruin worden. Wanneer deze cellen beschadigen maken ze meer pigment aan dan normaal waardoor we vlekken gaan zien. Vaak komen deze voor in het gezicht op het voorhoofd, de neus en wangen. Bescherm je huid met een zonnecrème als je langer dan 30 minuten buiten bent, zeker als je een lichte huid hebt.
Lijnen en rimpels worden zichtbaarder

De zon voelt heerlijk warm aan op de huid dankzij haar infrarode straling. Echter heeft deze straling ook nadelige effecten: Het veroudert de huid. Geniet van de zon, maar bescherm je huid als je langer dan 30 minuten in de zon bent. Met deze producten bied je jouw huid bescherming en vertraag je het verouderingsproces!
Meer zichtbare adertjes/roodheden

Wanneer je huid gevoelig is voor roodheden en couperose (rode adertjes) dan doe je er goed aan om deze goed te beschermen tegen de zon. De zon bevordert roodheden en de aanmaak van de kleine haarvaten (kleinste bloedvaten) in de huid. Bescherm je huid met een SPF als je langer dan 15 minuten buiten bent en draag een hoed of pet. Kalmeer je huid met verzachtende en verkoelende huidproducten.
Veelgestelde vragen


Maar mag ik dan helemaal niet meer met mijn huid in de zon? Natuurlijk mag je met de huid in de zon! Maar omdat we vaak de neiging hebben om de huid veel te lang bloot te stellen aan de zon adviseer ik altijd om een zonnecrème met SPF te gebruiken als je langer dan 30 minuten buiten bent.


Hoe zit het met de aanmaak van Vitamine D als ik mij insmeer?

Wanneer je een zonnecrème gebruikt blokkeer je de aanmaak van vitamine D die door middel van de zon in de huid wordt aangemaakt. Daarom adviseer ik altijd om je alleen in te smeren als je langer dan 30 minuten buiten bent. Zo kan je wel jouw dagelijkse dosis vitamine D aanmaken. Kom je toch vitamine D te kort? Dan kun je het beste een vitamine D3 supplement gebruiken. Ik adviseer je graag! Waarom wordt mijn huid zo snel rood in de zon? Wanneer de huid weinig van het bruin/zwarte pigment (Eumelanine) bevat en meer van het rode pigment (Feomelanine) dan heb je van nature minder bescherming en verbrand de huid snel. Daarom is het per persoon heel verschillend hoe snel de huid rood kleurt en verbrandt.


Maar hoe word ik dan mooi bruin?

De een verkleurt sneller in de zon dan de ander. Dit heeft te maken met de hoeveelheid pigment die jouw huid bevat. Hoe donkerder jouw huid, hoe meer pigment deze bevat. Dit bepaalt ook hoe snel jouw huid verbrandt. Laat je huid in de lente en begin van de zomer wennen door de tijd op te bouwen die je buiten in de zon bent. Zo kan jouw huid zelf het pigment opbouwen zonder te beschadigen. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten en bouw het per dag met een paar minuten op als je een lichte huid hebt. En dat bruine kleurtje? Dat kan je tegenwoordig heel makkelijk zelf aanbrengen zonder te hoeven bakken in de zon!

Vind jij mijn huidartikelen waardevol? Dan zou ik het superleuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande knoppen kan je dit artikel delen:

Comments


bottom of page