top of page

Beschermt SPF voldoende tegen de zon?

Het is verbazingwekkend dat de consument sterk gefocust is op de SPF-factor in antizonnebrandcrème. Een SPF is slechts de helft van de oplossing voor bescherming tegen de UV-straling van de zon. De SPF meet alleen de brandende stralen of UVB-stralen. Een SPF-factor is alleen een indicatie die aangeeft hoe lang je in de zon kunt blijven zonder rood te worden. In dit artikel vertel ik je meer over antizonnebrand producten.

Een SPF meet de zonbescherming niet tegen UVA-straling.

Ultraviolette (UV) straling maakt deel uit van het onzichtbare lichtspectrum dat vanuit de zon de aarde bereikt. Deze golflengten worden vervolgens in drie categorieën ingedeeld: UVA, UVB en UVC. UVA- en UVB-bescherming is essentieel. Zonnecrèmes die ons beschermen tegen de schade door deze beide stralen wordt ook wel een ‘breed spectrum’ genoemd.


Wat is het verschil tussen UVA en UVB?

UVA is voornamelijk verantwoordelijk voor huidveroudering (A = Aging) omdat dit het collageen in de huid afbreekt. Ongeveer twintig tot dertig procent van de UVA-straling dringt door tot in de lederhuid ofwel de middelste huidlaag. UVB-straling komt ‘niet verder’ dan de opperhuid. Maar nog belangrijker is dat UVA het immuunbewakingssysteem van de huid uitschakelt, zodat het de schade door de zon niet kan bestrijden.

Veel huidkankers en mogelijk dodelijke melanomen worden veroorzaakt door UVA-schade.


UVA stralen:

- Zijn de langste golflengte-stralen en dringen daardoor het diepst in de huid (de dermis)

- Omvat 95% van de zonnestralen die de aarde bereiken

- Zijn verantwoordelijk voor veroudering (door vernietiging van collageen)

- Kan huidkanker veroorzaken (goedaardig en kwaadaardig)

- Onderdrukt het immuunsysteem van de huid waardoor we vatbaarder worden voor huidkanker

- Gaat door glas

- Zijn constant in intensiteit gedurende de dag en seizoenen.


UVB stralen:

- Dit zijn kortere stralen en kunnen alleen de oppervlaktelaag van de huid binnendringen (opperhuid)

- Veroorzaakt verbranding van de huid

- Kan ook kanker veroorzaken

- Intenser tussen 11.00 en 14.00 uur


UVC stralen:

- Gelukkig worden deze zeer schadelijke stralen geabsorbeerd door de ozonlaag en bereiken ze het aardoppervlak niet, op voorwaarde dat we de ozonlaag behouden!


Breedspectrum bescherming

Veel consumenten zijn zich niet bewust zijn van het verschil tussen fysische en chemische antizonnebrandmiddelen.


- Chemische zonnefilters absorberen in de huid en werken door UV-licht te absorberen.

- Fysische zonnefilters liggen bovenop de huid. Ze worden niet geabsorbeerd in de huid en ze bieden een beschermende barrière tegen UV-licht.


Elke zonnebrandcrème is beter dan helemaal geen bescherming, kies voor een antizonnebrandcrème die bij jouw huidtype past en daardoor geen onzuiverheden veroorzaakt.


Kijk altijd of jouw antizonnebrand de volgende labels bevat: ‘UVA / UVB-bescherming’ of ‘breedspectrum bescherming’ (broadspectrum protection). Wees kritisch met wat je op jouw huid smeert. Controleer altijd het etiket en de ingrediëntenlijst voordat je een aankoop doet.


Commentaires


bottom of page