top of page

Keratosis Pilaris

Kleine harde rode bultjes op de armen en wangen komen veel voor. Dit noemen we Keratosis Pilaris. In dit artikel vertel ik je meer over deze huidafwijking.

Oorzaak van Keratosis Pilaris

Deze 'onschuldige' bultjes ontstaan door verstopte haarfollikels en gaan gepaard met veel dode huidcellen en keratine (een eiwit dat in de huid geproduceerd wordt).


Verkeerd voedingspatroon?

Het kan zijn dat je huid reageert op jouw levensstijl. Bijvoorbeeld bij voeding waar je slecht tegen kunt. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk de bewerkte voeding mijdt. Denk hierbij aan: pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden. Lees goed ingrediëntenlijsten door en probeer zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk te eten zoals groenten, fruit, noten, zaden, granen, vlees en vis. Het kan ook zijn dat deze huidaandoening is gaan opspelen omdat je gluten niet zo goed kan verdragen. Probeer gluten eens een tijdje aan de kant te zetten en kijk hoe je huid hier op reageert. Eet ook veel vette vis die rijk is aan omega 3.


Suppletie

Ook kan je overwegen om supplementen met omega-3 visolie in te nemen. Een grote ontstekingsremmer en het balanceert de omega vetzuren in je lichaam. Grote kans dat jij een overschot hebt aan omega-6 vetzuren (omega-6 is in heel veel voedingsproducten te vinden, hierdoor wordt de vetzuur balans verstoort). Neem ook extra vitamine C in als je een tekort hebt. Vitamine C is gunstig voor de aanmaak van collageen vezels en dat zorgt voor een gezonde huid en het remt ontstekingen en roodheden. Let op: Een overdosis aan vitamine C kan een averechts effect hebben op je huid en lichaam. Met simpele (vaak gratis) apps voor je telefoon kan je jouw eetschema invoeren. Dan zie je meteen wat je tekort komt en of je teveel binnenkrijgt.


Huidverzorging

Naast het aanpassen van jouw voeding kan je ook je huid verzorgen. Met name de dode huidcellen verwijderen doet wonderen! Scrub de huid grondig en gebruik een bodycrème met een lichte zuren op de huid. Dit verwijdert de dode huidcellen waardoor de bultjes ook makkelijker wegtrekken.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

bottom of page