top of page
Foto van schrijverMarisa Dost

De donkere kant van pigment

De pigmentatie in de huid is bij iedereen anders. De een heeft een zeer lichte huid, de ander een donkere huid. Geen enkele huid heeft dezelfde teint. De donkere kant van pigment noemen we hyperpigmentatie. Een cosmetisch probleem waar veel mensen zich aan storen. In dit artikel leg ik je meer uit over de pigmentatie in de huid, waar hyperpigmentatie vandaan komt en wat je eraan kan doen.

Wat is pigment?

Elke huid heeft een teint. De kleurstof van deze teint noemen we pigment of melanine. Er zijn twee soorten pigment in de huid de eumelanine en feomelanine. Deze twee pigmenten bepalen hoe donker en welke teint je hebt in jouw huid en haar. Onder invloed van zon worden de pigmentcellen geactiveerd en produceren ze meer kleurstof, daardoor krijg jij je mooie bruine zomerkleur.


Wat zijn pigmentvlekken?

Een pigmentvlek ontstaat vaak na een beschadiging de huid zoals bij verwondingen, ontstekingen (zon)verbranding of onder invloed van hormonen. Door een overproductie aan pigment komt er teveel kleurstof op 1 plek in de huid: De bruine pigment vlek.


Soorten pigmentvlekken


Lentigines solares (Ook wel ouderdomsvlekken genoemd)

Deze pigmentvlekken ontstaan door (overmatige) blootstelling aan de zon. Deze pigmentvlekken zie je daardoor veel op gezicht, hals, decolleté, armen en de handen. Deze vlekken verdwijnen niet meer en blijven donkerder dan de rest van de huid. Deze pigmentvlekken zijn heel goed te behandelen met de spot reducer. Klik hier om meer te lezen over deze behandeling.


Melasma (Ook wel zwangerschapsmasker genoemd)

Deze vorm bevat vaak grillig gevormde pigmentophopingen en komen vaak voor op het voorhoofd, onder de ogen en op de jukbeenderen. Dit pigmentprobleem komt meestal voor bij vrouwen in de periode dat zij vruchtbaar zijn.Deze storing in het pigment ontstaat door hormonale invloeden zoals bij zwangerschap (daarom wordt het ook vaak het zwangerschapsmasker genoemd) en het gebruik van anticonceptie middelen. Deze hormonen verooraken donkere, grillig gevormde en soms behoorlijk grote vlekken in het gezicht en soms ook op de armen.


Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Deze pigmentvlekken ontstaan na een beschadiging van de huid en zijn vaak rood/blauw/paars van kleur. Vaak ontstaat het na insectenbeten, schaafwonden of acne (ontstekingen). Ook wanneer je cosmetische behandelingen ondergaat, die te heftig zijn voor jouw huid, kan dit ontstaan. Vaak gaan deze rood/blauw kleurige pigmentaties vanzelf weer weg, maar dit duurt vaak zeker 1-2 jaar.


Behandelingen

Er zijn veel behandelingen om het pigment in de huid te behandelen. Zelf werk ik veel met (natuurlijke) zuren van PCA Skin en de Spot Reducer (door middel van bevriezing) om pigmentproblemen in de huid aan te pakken. Daarnaast adviseer ik producten voor thuisgebruik om het resultaat te behouden. Ook kan je bij veel en kleine pigmentvlekken kiezen voor een IPL of Laser behandeling.


Tips om pigmentproblemen te voorkomen

- Gebruik dagelijks een crème met een zonnefilter (SPF 30-50)

- Gebruik producten met een anti pollution werking. Anti pollution is vervuiling, maar ook straling zoals bijvoorbeeld het blauwlicht van verlichting, je smartphone, televisie en computer.

- Ga niet onder de zonnebank, deze bevat voornamelijk UVA-straling en weinig UVB-straling welke de huid bruint. Daardoor veroudert het de huid vele malen sneller dan normaal.

- Wees lief voor de huid, krab wondjes en plekjes niet open. Dit veroorzaakt een grotere beschadiging en daardoor ontstaan vaak littekens en/of hyper- of hypopigmentatie.

- Gebruik geen parfum of geparfumeerde producten als je de zon in gaat. (Ook geen parfum in je dagcrème!)

- Exfoliëer (Resurfacing/Peeling/Scrub) je huid 1-2 keer per week om de huid te verhelderen.

- Vermijd verstoppende ingrediënten die huidreacties en irritaties kunnen veroorzaken. Verstoppende ingrediënten zijn o.a. minerale oliën, lanoline, harde alcohol soorten en synthetische geur- en kleurstoffen.

- Gebruik cosmetica die zuivere, hoogwaardige ingrediënten bevat.

- Gebruik verzorgingsproducten met de juiste werkzame ingrediënten die (preventief) werken op pigmentvlekken. Bijvoorbeeld: vitamine C - ofwel ascorbinezuur.




Heb jij nog vragen na het lezen van dit artikel over pigment problemen in de huid? Plaats dan je vraag of opmerking onderaan deze pagina. Ik beantwoord ze graag!

Kommentare


bottom of page