top of page

De droge huid

Een droge huid ontstaat doordat er weinig tot geen talg aangemaakt wordt door de talgklieren in de huid. De droge huid is vaak doffer en gevoeliger door een tekort aan vet (en vocht). Het vette laagje van talg houdt de huid zacht en soepel en beschermt tegen het binnendringen van schadelijke stoffen en organismen. De huid kan kriebelen en jeuken omdat de beschermende laag van de huid slecht functioneert. Dit kan leiden tot huidproblemen waaronder bijvoorbeeld: Eczeem. In dit huidartikel vertel ik je meer over de droge huid.

Oorzaken van een droge huid

Vaak is je huidtype genetisch bepaalt. Je hebt een (zeer) droge, normale, gemengde of vette huid. Daarnaast kan een droge huid veroorzaakt worden door deze met agressieve producten (zeep) te wassen of als de huid in aanraking komt met sterk ontvettende middelen. Bij overmatig wassen met zeep verzwakt de zuurmantel van de huid. Dit is de beschermende laag van de huid die schadelijke stoffen en organismen buiten de deur houdt en de huid beschermt tegen uitdroging en vochtverlies. Daarnaast kan de huid uitdrogen door factoren van buitenaf zoals (gure) wind, regen, sneeuw, warme, koude en/of droge lucht (veroorzaakt door kachels en airco's). Daardoor is de huid in de winter vaak nóg droger en kwetsbaarder dan in de zomer.


Leeftijd

Op jonge leeftijd veroorzaakt een droge huid vaak weinig problemen. Hoe ouder je wordt, hoe meer aandacht je dient te besteden aan jouw droge huid. Wanneer we ouder worden vertraagt de aanmaak van nieuwe huidcellen en daalt de talgproductie. Zo'n elke 7-10 jaar wordt de huid een gradatie droger. Daarom dient er ook altijd gekeken te worden naar je leeftijd bij het geven van een huidadvies.


Vochtarm en/of vetarm

Het talg is huidvet dat door de huid uitgescheiden wordt. Dit zorgt voor een goede beschermlaag van de huid. Wanneer hier een tekort aan is, wordt de huid minder goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het talg sluit de huid af om schadelijke stoffen en organismen buiten de deur te houden en houdt de vochtbalans op peil. Talg sluit de buitenste laag van de huid af en zorgt ervoor dat vocht minder snel uit de huid verdampt. Daarom gaat een droge huid gaat vaak gepaard met een (zeer) vochtarme huid.


Tips voor een droge huid

- Verzorg je huid met volle huidproducten die voor de droge huid bestemd zijn. Kijk naar producten die bijvoorbeeld één of meer van de volgende ingrediënten bevatten: Ceramide, argan/macadamia/avocado oliën, hyaluronzuur en aloë vera. Deze helpen jouw huid te verzachten. Kies voor parfumvrij en zonder petrolatum/paraffine.


- Vermijdt agressieve (en zeephoudende) huidproducten. Reinig bij een zeer droge huid 1 maal per dag de huid met een milde reinigingscrème of -olie. Let ook op met shampoo en douchegel tijdens het douchen. Kies voor producten zonder laureth/lauryl sulfaten (opschuimmiddel) en kies voor het lichaam voor zeepvrije producten.


- Draag schoonmaakhandschoenen tijdens het schoonmaken. Dit voorkomt uitdroging van de handen.


- Zorg ervoor dat je de verwarming niet te hoog zet (maximaal 21 graden) en zorg voor een goede ventilatie in huis. Kies voor een circulerende vochtverdamper en schaf luchtzuiverende planten aan voor in huis. Slaap 's nachts met het raam open voor een schone en frisse lucht.


- Bescherm je huid met een gezichtsolie of een rijke crème (op olie basis) wanneer je de kou in gaat en trek genoeg kleding aan. Bescherm ook je handen in de winter met warme handschoenen.


- Drink voldoende water (1,5 - 2 liter per dag) en verhoog jouw weerstand met het eten van groente en fruit. Vermijdt stress, alcohol, koffie, sigaretten en suikers.


- Gebruik een zonnefactor (in de lente en zomer) om uitdroging door de zon (en verbranding) te voorkomen.


Heb jij na het lezen van dit huidartikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page