De vochtarme huid

Vaak krijg ik van klanten te horen omdat ze een droge huid hebben. Veel mensen weten het verschil niet tussen droog en vochtarm. In dit artikel vertel ik je meer over de vochtarme huid.

Water is enorm belangrijk voor de huid. Tussen de huidcellen zit vocht, dit vocht in de huid wordt Hyaluronzuur genoemd. Een term die veel gebruikt wordt in de cosmetica wereld.Vaak krijg ik van cliënten te horen dat ze een droge huid hebben. Er is een groot verschil tussen een droge en een vochtarme huid. Een droge huid heeft te maken met de talg afscheiding van de huid. Deze vetten worden afgescheiden door de talgklieren en vormt een beschermende laag voor de huid. Een droge huid herken je aan de porie structuur van de huid. Bij een droge huid zijn de poriën nauwelijks tot niet zichtbaar. Een vochtarme huid heeft een vochttekort. Het vocht verdampt uit de huid omdat de beschermingslaag van de huid niet functioneert. Dit kan zijn omdat de huid droog is, maar kan ook komen door bijvoorbeeld beschadiging, overmatig zonnen, roken, te weinig drinken of een vitamine/mineralen tekort.


Hoe herken je een vochtarme huid?

Vaak voelt de huid een trekkerig aan en als je de huid optilt zie je meteen fijne lijntjes (craquelé) ontstaan. Je kan de huid vergelijken met een pot grond waar geen water aan toegevoegd is. De grond wordt dan droog en er ontstaan barsten in. Dit gebeurt ook met de huid wanneer deze vochtarm is. Vooral droogte lijntjes zijn dan erg zichtbaar in de huid.


Hoe ontstaat een vochtarme huid?

Dit kan ontstaan doordat de beschermingsbarrière verstoord is waardoor vocht snel weer verdampt uit de huid, of doordat de huid onvoldoende voedingsstoffen krijgt om al het vocht vast te houden. Het kan ook komen doordat het vocht in de huid te langzaam getransporteerd wordt naar de huidoppervlakte.


Eerst water, de rest komt later!

Vocht is een transportmiddel in de huid. Zonder voldoende vocht in de huid sterven vezels zoals het collageen en elastine af. Dit omdat er niet voldoende voedingstoffen aangevoerd worden. Vocht is vaak het eerste waar ik aan werk in de huidverbeterende behandelingen. Door het vochtgehalte in de huid herstellen dringen de werkzame ingrediënten in producten die daarna aangebracht worden beter in de huid.


Waarom alleen water de huid uitdroogt en niet volledig schoonmaakt.

De kraan bevat vaak hard water. Hard water betekent veel kalk. Hard water met veel kalk kan de reiniging niet goed van de huid af wassen. Gebruik dus een milde reiniging voor de huid en kies eventueel voor een waterontharder als je last hebt van een extreem droge huid. Overigens zijn er veel mensen die alleen hun huid wassen met water. Vuil op de huid is oplosbaar in wateren in vetten (talg en afvalstoffen). Enkel en alleen met water krijg je dit niet goed schoon. Onze tanden poetsen we ook met tandpasta, en tijdens de afwas gebruiken we ook afwasmiddel. Waarom dan geen reinigingsproduct voor de huid?


Essentiële ingrediënten voor een vochtarme huid:


Hyaluronzuur

De perfecte werkstof voor een vochtarme huid. Hyaluronzuur is een huideigen stof met een extreem vochtbindend vermogen ( bijvoorbeeld: Hydra plus fluids, Moisturizing cream, Hydrating serum)


Vitamine C

Omdat we vocht verliezen omdat de beschermingsbarrière verstoord is moeten we de huid sterk maken. Dit kunnen we doen door vitamine C te gebruiken op de huid voor extra weerstand. (Bijvoorbeeld: C&E strength, Babor vitamine C serum)


Glycolzuur

Een extreme vochtbinder en het verwijdert ook meteen de dode huidcellen van de huid! 2 vliegen in 1 klap! (AHA Skin Renewal peeling gel)


Collageen

Net zoals hyaluronzuur een goede vochtbinder voor de huid. (Collageen booster cream en het Collagen infusion serum)
Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!