top of page

De vochtarme huid

Vaak krijg ik van klanten te horen dat ze een droge huid hebben. Veel mensen weten het verschil niet tussen droog en vochtarm. In dit artikel vertel ik je meer over de vochtarme huid.

Water is enorm belangrijk voor de huid. Tussen de huidcellen zit vocht, dit vocht in de huid wordt Hyaluronzuur genoemd. Deze term wordt veel gebruikt in de cosmeticawereld. Vaak krijg ik van cliënten te horen dat ze een droge huid hebben, maar er is een groot verschil tussen een droge en een vochtarme huid. Een droge huid heeft te maken met de talg productie in de huid. Deze vetten worden afgescheiden door de talgklieren en vormen een beschermende laag voor de huid. Een droge huid herken je aan de poriestructuur van de huid. Bij een droge huid zijn de poriën nauwelijks tot niet zichtbaar. Een vochtarme huid heeft een vochttekort. Het vocht verdampt uit de huid omdat de beschermingslaag van de huid niet intact is. Dit kan zijn omdat de huid (te) droog is, maar kan ook veroorzaakt worden door een huidbeschadiging, overmatig zonnen, roken, te weinig drinken of een vitaminen en/of mineralen tekort.


Hoe herken je een vochtarme huid?

Vaak voelt de huid trekkerig aan en als je de huid optilt zie je meteen fijne lijntjes (craquelé) ontstaan. Je kan de huid vergelijken met een pot grond waar geen water aan toegevoegd is. De grond wordt dan droog en er ontstaan barsten. Dit gebeurt ook met de huid wanneer deze vochtarm is. Vooral droogtelijntjes en huidschilfers zijn zichtbaar in de huid.


Hoe ontstaat een vochtarme huid?

Dit kan ontstaan door een verstoorde beschermingsbarrière, daardoor verdampt het huideigen vocht. Een andere oorzaak is een tekort aan voedingsstoffen of een slechte doorbloeding in de huid.


Eerst water, de rest komt later

Vocht is een transportmiddel in de huid. Zonder voldoende vocht in de huid sterven vezels zoals collageen en elastine af. Dit gebeurt omdat er niet voldoende voedingstoffen aangevoerd worden naar de huid. Vocht is het eerste waar ik aan werk tijdens een huidverbeterende behandeling. Door het vochtgehalte in de huid te herstellen worden de werkstoffen in producten beter opgenomen door de huid.


Waarom het gebruik van alleen water de huid uitdroogt en niet volledig reinigt.

Water bevat een andere PH-waarde dan de huid. Dit betekent dat de huid zuurder is dan water. Daardoor verstoord het gebruik van alleen water de zuurmantel van de huid. Gebruik daarom een milde reiniging voor de huid en kies eventueel voor een waterontharder als je last hebt van een extreem droge huid. Er zijn veel mensen die hun huid wassen met enkel water. Het vuil op de huid is oplosbaar in zowel water als in vetten (talg en afvalstoffen). Enkel en alleen met water krijg je dit niet goed schoon. Je doet de afwas toch ook niet enkel met water?


Belangrijke ingrediënten voor de vochtarme huid:


Hyaluronzuur

De perfecte werkstof voor een vochtarme huid. Hyaluronzuur is een huideigen stof met een extreem vochtbindend vermogen

Vitamine C

Omdat de huid vocht verliest omdat de beschermingsbarrière verstoord is dienen we de huid sterk maken. Dit kunnen we doen door vitamine C te gebruiken op de huid voor extra weerstand.

Glycolzuur

Dit zuur verbetert de celvernieuwing, exfolieert en stimuleert de aanmaak van collageenvezels, elastinevezels en hyaluronzuur (huideigen vochtstof).

Collageen

Collageenvezels zijn net sponzen en vullen zich met hyaluronzuur. Ze houden dit huideigen vocht vast en vullen rimpels en droogtelijnen op.
Zoek jij producten voor de vochtarme huid? Via onderstaande knop vind je alle dorstlessende producten voor de vochtarme/gedehydrateerde huid. Na het aanvullen van het vocht krijgt je huid meer glans, kleur en fijnere textuur zonder schilfers en droogtelijntjes/rimpels!


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Commentaires


bottom of page