top of page

Fibroblasten

Fibroblasten zijn cellen die verantwoordelijk zijn voor de versteviging van de huid. De grootste functie is het aanmaken van collageen en elastine in de huid. Ook spelen fibroblasten een grote rol bij wondgenezing. In dit artikel lees je meer over deze belangrijke cellen in de huid!

Wat is collageen?

Het collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en veerkracht in de huid. Het is een eiwit dat gemaakt wordt door de fibroblasten en zorgen voor opvulling in de huid. De huid maakt het collageen zelf aan, maar na het vijfentwintigste levensjaar wordt dit proces trager. Wanneer de productie van collageen afneemt wordt de stevigheid in de huid minder en wordt de huid slapper en vertoont meer rimpels en lijntjes. Meer over collageen vind je in dit artikel.


Waarom wordt de huid slapper?

Naarmate we ouder worden de cellen minder actief. Dit komt omdat de celdelingen in ons lichaam trager worden. De huid wordt minder geprikkeld en begint lui te worden. Daarnaast is je huid erg gevoelig voor blootstelling aan de zon, en het rekken en strekken. Dit kun je zien als slijtage. De fibroblast is ook verantwoordelijk voor de aanmaak van elastine. Deze stof verbetert de elasticiteit in de huid en zorgt ervoor dat de huid niet gaat hangen.


Fibroblasten helpen bij wondgenezing

Een andere belangrijke functie van de fibroblast is het helen van wonden. Omdat ze een groot vermogen hebben tot aanzetten van collageen en andere vezels kan een fibroblast ervoor zorgen dat de huid weer samentrekt en geheeld wordt. Vaak krijg je toch een litteken bij een wond. Dit komt doordat er meerdere collageensoorten in de huid bestaan. Dit type collageen is een hardere variant, zodat je huid extra krachtig is en niet meer kapot/open gaat. Littekens zijn vaak cosmetisch storend, vooral in het gezicht en op zichtbare plekken. Na 6 weken kunnen littekens behandeld worden met Microneedling en Microdermabasie. Met deze behandeling kunnen we littekens verzachten. > Klik hier voor meer informatie over littekens en het behandelen ervan.


Activeren van de huid

Met bepaalde behandelingen en producten kan de huid weer aan het werk gezet worden. Qua producten kan je het beste Retinol/vitamine A houdende producten gebruiken. Zeer geschikte behandelingen zijn: Fractional laser behandelingen, Peelings, Microdermabrasie en Microneedling. Deze behandelingen geven de huid een seintje dat er een kleine beschadiging is. De hersenen verwerken dit seintje en zetten de huid aan om nieuwe cellen aan te maken. De fibroblasten in de huid worden aan het werk gezet en maken nieuw collageen en elastine aan. De huid wordt opgevuld dankzij deze nieuwe vezels en wordt gelijkmatiger en gladder. Voor een optimaal resultaat dien je deze behandelingen een aantal keren in kuurverband te herhalen. Laat je adviseren door een huidspecialist.


Doorbloeding en gezondheid

Een optimale doorbloeding bij deze behandelingen is heel belangrijk. Met een goede doorbloeding worden voldoende voedingsstoffen naar de huid getransporteerd. Daarom is het advies om naast de behandelingen, te sporten/bewegen en gevarieerd te eten. Daarnaast wordt roken, het nuttigen van alcohol en overmatig zonnen sterk afgeraden, dit verslechterd de conditie van de huid. Bij het gebruik van medicatie moet er goed worden overlegd met de behandelaar. Tijdens een intake gesprek wordt dit besproken.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page