top of page

Huidverzorging tijdens Chemotherapie

Chemotherapie tast het lichaam en de huid flink aan. In dit artikel vind je meer informatie over de invloed van chemotherapie op de huid en hoe je het beste je huid kan verzorgen tijdens en na de kuur.

De huid heeft in deze periode van Chemotherapie rust nodig. Dat betekent een goed vetgehalte, zonder jeuk en irritatie door de chemische stoffen. De beste manier is om de huid te kalmeren en te hydrateren tijdens de chemokuur.


Gebruik producten met milde ingrediënten

De huid wordt overgevoelig in de chemokuur periode. Je kan het beste zo min mogelijk met je huid doen. Kies voor zachte producten die het vocht- en vetgehalte in de huid herstellen, zonder dat er irriterende stoffen inzitten. De lijn 'Neuro Sensitive Cellular van Doctor Babor' is speciaal gemaakt om een overgevoelige, geïrriteerde, vetarme en jeukende huid onder controle te krijgen. Zeer geschikt voor een huid die chemotherapie ondergaat. Voor meer over deze lijn klik hier.


Wees mild voor je huid

Vermijd zeep, alcohol, parfum, te veel scrubben en het ontvetten van je huid. Ga de huid dus ook niet overmatig reinigen met zeep onder de douche. Kies voor milde douchemelk of -olie die de zuurmantel van de huid niet aantasten. Zorg ervoor dat je geen producten gebruikt die schuimen, hoe meer schuim, hoe sneller de huid wordt geïrriteerd. Ga de huid ook niet peelen/scrubben, hoe vervelend die schilfertjes er ook uitzien, peelen is voor een huid die chemotherapie ondergaat veel te heftig! Je kunt de schilfers het beste voorkomen door regelmatig je huid in te smeren met een crème.


Zorg voor een goed vochtgehalte in de lucht

Hang thuis waterbakjes aan de kachel. Een huid die chemotherapie ondergaat droogt enorm snel uit en verliest veel vocht. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je bent vochtig blijft zodat de huid niet nog verder uitdroogt. Smeer daarnaast ook vaker crème dan je gewend bent om het vocht goed vast te houden in de huid en drink voldoende water en kruidenthee.


Bouw weerstand op en bescherm je huid

Om de weerstand op te bouwen en de huid te beschermen kan je het beste kiezen voor producten die vitamine C bevatten. Vitamine C is een groot antioxidant die de huid goed beschermt. De Babor Comfort Vitamin C Serum is hier een goed voorbeeld van. Ook kun je vitamine C supplementeren. Ook is het essentieel om de huid beschermen tegen de zon met een goede SPF 30/50. Kies hierbij voor een product die de huid niet irriteert zoals de Doctor Babor Protecting SPF 50 balm of de Brush On Block. Pas in de zomer op met de zon en draag beschermende (hoofd)kleding en zoek de schaduw op waar mogelijk.


Wanneer je hersteld bent van de chemotherapie kan je huid nog lange tijd beschadigd zijn. Je kunt bij Huidstudio Leek langskomen voor een huidscan. Daarbij wordt gekeken wat de conditie van de huid is en wordt er een passend productadvies voor je opgesteld om de huid weer optimaal te laten herstellen.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comentários


bottom of page