top of page

Mannenhuid versus de vrouwenhuid

Is de mannenhuid precies hetzelfde als een vrouwenhuid? Het antwoord is: Nee. De mannenhuid is anders opgebouwd dan een vrouwenhuid. In dit artikel vertel ik je de verschillen en waarom een mannenhuid een andere verzorging nodig heeft.

Wat is het verschil tussen de mannenhuid en de vrouwenhuid?

Onze huid bestaat uit verschillende lagen. We hebben allemaal die verschillende lagen, maar de hoeveelheid cellen in de lagen bepaald dat de mannenhuid anders is dan die van de vrouw. De hormonen in ons lichaam bepalen de hoeveelheid cellen die aangemaakt worden. Denk aan testosteron, androgeen, oestrogeen en progesteron (mannelijke en vrouwelijke hormonen).


De opperhuid

Dit is de huidlaag waar wij tegen aan kijken. Deze laag bevat dode huidcellen en zorgen ervoor dat onze huid beschermd wordt tegen schade, uitdroging en vochtverlies. De mannenhuid bevat maar liefst 20-30% meer huidcellen in deze laag. Daardoor voelt de mannenhuid vaak wat stugger aan dan die van de vrouw.


Collageenvezels

Een mannenhuid bevat meer collageenvezels dan de vrouwenhuid. Dit maakt de huid mooi stevig en voorkomt rimpelvorming. Bij de man is de afbraak van collageen in de huid naarmate ze ouder worden veel stabieler dan bij de vrouw. Met name na de menopauze worden de collageenvezels flink aangetast. De huid wordt door de afname van collageenvezels dunner en tekent daardoor sneller.


Talgproductie

Talg is het natuurlijke huidvet dat voor bescherming op de huid zorgt en de huid soepel en zacht huid. Mannen hebben meer en grotere talgklieren dan vrouwen in de huid. Daardoor zijn de poriën groter en zichtbaarder. De talgklieren bij de man produceren meer talg en is daardoor sneller vet en laat de huid glimmen. Mannen hebben om deze reden minder vaak een droge huid dan vrouwen.


Haargroei

Mannen hebben meer haargroei in het gezicht dan vrouwen. Door het scheren kan de huid behoorlijk geïrriteerd raken en kleine puistjes geven. Dit heeft vaak te maken met beschadiging van de huid tijdens het scheren en een onhygiënisch scheermes. Ik raad aan om het scheermes na elke scheerbeurt te reinigen, te desinfecteren en het mes zeer regelmatig te vervangen.


Veroudering

Het verouderingsproces bij de huid van een man begint later dan bij de vrouwenhuid. Maar zodra de tekenen van veroudering optreden gaat het proces sneller dan bij de vrouwenhuid. Bij de man wordt de spiermassa in het verouderingsproces sneller afgebroken dan bij de vrouwenhuid. Door het verlies van spiermassa in de huid treedt verslapping op en krijgt men last van gezwollen ogen en donkere kringen.


Rimpels

Net als vrouwen krijgen ook de mannen rimpels, echter maken zij zich daar minder druk om. Mannen krijgen later rimpels dan vrouwen, maar wanneer ze verschijnen zijn ze diep.


Vind jij mijn huidartikelen waardevol? Dan zou ik het superleuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande knoppen kan je dit artikel delen:

Comments


bottom of page