top of page

Wat doet een nachtdienst met de huid?

Een goede nachtrust is belangrijk voor de huid. De batterij van het lichaam laadt weer op en je hebt weer energie voor de volgende dag. Ook is een goede nachtrust belangrijk voor het herstel van lichaam en huid. Een nachtdienst gooit dit om. Je slaapt vaak korter en dit heeft een nadelige invloed op je huid. In dit artikel vertel ik je meer over de invloed van nachtdiensten op de huid.

Nachtdienst van de huid

Wat doet slapen met de huid? In het begin van de avond wordt de celdeling actief. De huid begint met regenereren en aanmaken van collageen. Het herstelmechanisme werkt het meest optimaal midden in je slaap. Belangrijke aanpak van het herstel zijn onzuiverheden, huid irritaties en lijntjes. Als het herstelmechanisme klaar is gaat de huid alle vitamines en mineralen opnemen uit de voeding en huidverzorging die je hebt gebruikt voor het slapen gaan. Als afsluiting scheidt het lichaam hormonen en afvalstoffen af die vocht vast houden. Dit verklaart waarom je huid (vooral rondom de ogen) in de ochtend wat opgezet kan zijn. Dit processen worden geactiveerd is onder de invloed van het hormoon melatonine.


Wat is Melatonine?

Zodra het donker wordt komt het hormoon melatonine vrij in het lichaam. Zodra het licht wordt stopt de productie. Kortom, melatonine regelt je dag- en nachtritme.


Melatonine zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, waardoor het lichaam weet dat het nacht is en gaat rusten. Wanneer de stof in het bloed komt, worden we moe en vallen we in slaap. Als het licht wordt stopt de melatonineproductie en worden we wakker. Naarmate we ouder worden, produceert het lichaam minder melatonine. Daarom slapen ouderen minder. Melatonine geeft rust en herstelt het lichaam wat essentieel is voor een optimale gezondheid. De stof ondersteunt het hart- en bloedvatenstelsel, beschermt tegen vrije radicalen, ondersteunt het immuunsysteem, heeft een gunstige werking op ouderdomsverschijnselen en vermindert spanningen.


Het bioritme raakt uit balans

Elke cel en elk weefsel in het lichaam heeft zijn ritme. Onze genen zijn getimed om op een bepaald moment van de dag hun functie uit te oefenen. Wanneer jij je dag en nachtritme omgooit wordt er chaos gecreëerd in het lichaam. Het is net als het huishouden: je bent gewend om dingen op bepaalde tijdstippen te doen. Ga je dit omgooien, dan klopt het ook niet meer. Zo werkt het dus ook met onze genen. En dat veroorzaakt stress.


Nachtdiensten geeft stress, wat een grote rol speelt bij huidklachten

Stress is de grootste boosdoener als het gaat om huidklachten. Het lichaam is gewend om overdag te beschermen en in de nacht te herstellen. Bij het draaien van nachtdiensten betekent het dat jouw lichaam ontregeld is. Hierdoor komt er cortisol vrij in het lichaam (het stresshormoon). Een langdurige overproductie aan cortisol in het lichaam is schadelijk voor de gezondheid en ook voor de huid. Teveel stress kan een oorzaak zijn van een onrustige huid zoals eczeem, een (over)gevoelige huid en acne. Cortisol zorgt ook voor een lager immuunsysteem waardoor het lichaam en de huid minder weerbaar zijn tegen schadelijke stoffen. Om deze reden hebben mensen die nachtdiensten draaien vaker een onzuivere en/of een geïrriteerde huid.


Anti-jetlag producten

Een verkeerd leefpatroon veroorzaakt dus stress en verslechterd het immuunsysteem. Om het nachtritme van de huid toch zo veel mogelijk te ondersteunen heeft Babor speciaal voor mensen die nachtdiensten de intensive repair cream ontwikkeld. Een crème de de huid herstelt tijdens zijn of haar jetlag (een verwarde biologische klok) De Intensive repair cream zorgt ervoor dat de huid goed kan herstellen en gerepareerd wordt op het moment dat jij gaat slapen. Daarnaast wordt de weerstand van de huid opgebouwd en wordt minder snel rood. Ook de Babor nacht ampullen met zwarte alg geven je huid een enorme boost als je 's avonds een dienst moet draaien. Het herstel van de huid wordt dankzij dit ampul geactiveerd en zorgt ervoor dat jouw huid toch gaat herstellen terwijl jij aan het werk bent.


Hoe kan ik verder zo gezond mogelijk blijven tijdens mijn nachtdiensten?

Eet gezond om antioxidanten binnen te krijgen. Deze beschermen de huid tegen eventuele beschadigingen. Kies er bijvoorbeeld voor om voor jouw nachtdiensten een groente smoothie te drinken of eet een soep en/of salade. Gebruik een vitamine C serum of een nacht ampul op je huid en probeer lege calorieën te mijden (koekjes, snoep en kant en klare maaltijden). Let ook op de hoeveelheid eten die je nuttigt. Vaak eten mensen in de nachtdienst teveel calorieën wat voor een ongezond lichaam zorgt. Ook lichaamsbeweging zorgt ervoor dat stress vermindert. Krachttraining kost het minste tijd en zorgt voor de mooiste balans in de hormoonhuishouding. Het beste kun je dit voor je nachtdiensten doen wanneer je er nog voldoende energie voor hebt. Deel je trainingsschema op in een het trainen op een dag voor het onderlichaam en een dag voor het bovenlichaam.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page