top of page

Ouderdomswratten (Verruca Seborrhoica)

 

Wat zijn Ouderdomswratten
Ouderdomswratten zijn goedaardige plekjes op de huid, die vaak voorkomen vanaf je 50e. Ze nemen toe met de leeftijd. Vanaf je 30e levensjaar krijg je meestal al een paar. Hoe ouder je wordt, hoe meer er verschijnen. Vandaar de niet zo flatteuze naam ouderdomswrat (verruca senilis). Een andere naam die veel gebruikt wordt is verruca seborrhoica (vettige wrat).

Wie krijgt het?
(Bijna) Iedereen krijgt te maken met ouderdomswratten. Ze komen bij zowel mannen als bij vrouwen voor. Het is wel zo dat de ene persoon er meer aanleg voor heeft om ze te krijgen dan de ander. Sommigen hebben er maar een paar en anderen hebben er honderden. Bij mensen met een gepigmenteerde huid komen ze veel minder vaak voor. Bij getinte mensen komt wel een variant van ouderdomswratten voor die veel kleiner en donkerder zijn en die zitten dan vooral in het gelaat en de hals. Deze variant heet "dermatosis papulosa nigra".

Hoe ziet het eruit?
Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. In het begin is het vaak een huidkleurig, geelbruin, grijsbruin plekje met een ruw, fluwelig oppervlak. Later worden ze dikker en groter, met een wratachtig (bloemkoolachtig, hobbelig, brokkelig) oppervlak. Ze zien eruit alsof ze bovenop de huid liggen en makkelijk los te krabben zijn, maar zitten toch stevig vast op de huid. Het oppervlak zit er soms wat gelig en vettig uit, vandaar de naam verruca seborroica (vettige wrat). De gemiddelde grootte is 0.5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. Soms zijn ze bruin of zelfs zwart van kleur. Ze kunnen overal op je lichaam voorkomen, uitgezonderd de handpalmen, voetzolen en je lippen. Er zijn bepaalde plaatsen waar ze het meest voorkomen, zoals de borst, de rug, het gezicht (vooral bij de slapen) en de nek.

Stuccokeratosen
Deze ouderdomswratten zitten met name op de handruggen, onderarmen, onderbenen, enkels en de rug van de voet. Het zijn meerdere kleine hard aanvoelende bultjes waarvan de kleur varieert van wit, grijzig tot lichtbruin.

Dermatosis papulosa nigra
Dit zijn kleine (1-5 mm groot) bruine tot zwarte vlekjes, bultjes of wratjes die vooral voorkomen in het gezicht en de hals bij mensen met een donkere huid (zowel Aziatische als negroïde ras).

Wat is de oorzaak?
Het is nog steeds onbekend hoe ouderdomswratten ontstaan. Andere wratten, zoals voetwratten, worden door een virus veroorzaakt, het humaan papilloma virus (HPV). Bij ouderdomswratten heeft men uitgebreid onderzocht of er sprake is van een virusinfectie; dit is niet gevonden. Omdat de een meer last heeft van ouderdomswratten en dit ook in de familie voorkomt, is het mogelijk dat een erfelijke factor een rol speelt. Op dit moment neemt men aan dat er in de loop der jaren in sommige huidcellen van het lichaam een 'weeffoutje' (mutatie) ontstaat waardoor ze opeens sneller gaan delen en een bultje/wratje vormen.

Is het besmettelijk?
Nee, er is nooit gevonden dat er een virus of bacterie betrokken is geweest bij het ontstaan van ouderdomswratten. Het is dus niet besmettelijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Ouderdomswratten zijn over het algemeen makkelijk te herkennen op grond van uiterlijke kenmerken. Het is vrijwel nooit nodig om verder onderzoek te doen. Een enkele keer is het niet
helemaal zeker dat het een ouderdomswrat is. Bij twijfel wordt de wrat of een stukje ervan onder lokale verdoving verwijderd en opgestuurd naar het laboratorium voor weefselonderzoek.

Hoe worden ouderdomswratten behandeld?
Omdat deze wratten goedaardig zijn, hoeven ze niet te worden verwijderd. Veel mensen willen ze toch graag weg hebben om cosmetische redenen, of omdat ze in de weg zitten (ze kunnen heel groot worden), of omdat ze steeds stuk gekrabd worden en dan bloeden. De wratten kunnen worden verwijderd. Dit wordt meestal gedaan door de dermatoloog, maar er zijn ook huisartsen en huidspecialisten die het doen. Er zijn verschillende technieken voor, Huidstudio Leek werkt met elektrocoagulatie.

Behandeling d.m.v. elektrocoagulatie
Met het Decomedical apparaat kan de wrat nauwkeurig worden weggebrand. Dit is een techniek die vooral handig is bij de kleine wratjes bij gepigmenteerde huid (dermatosis papulosa nigra). Met een klein naaldje worden de wratjes aangestipt en weggebrand. > Klik hier om meer over deze behandeling te lezen.

Wat kan ik er zelf aan doen om ouderdomswratten te voorkomen?
Er is niets wat je zelf kunt doen of laten om het beloop van ouderdomswratten te beïnvloeden of het ontstaan van de wratten te voorkomen. Het wordt afgeraden om de wratten zelf af te krabben, er kunnen wondjes ontstaan die gaan infecteren. Indien je van de ouderdomswratten af wil, kun je deze beter door jouw huidspecialist, huisarts of dermatoloog laten verwijderen. Die kunnen meteen beoordelen of het wel echt een verruca seborroica is.

Wat zijn de vooruitzichten?
Ouderdomswratten gaan niet vanzelf weg. Ze kunnen groter worden, soms enkele centimeters groot. Ze kunnen ook heel dik worden en zijn dan moeilijker te verwijderen. Ze kunnen gaan bloeden en gaan irriteren. Ze zijn echter niet kwaadaardig en kunnen ook niet kwaadaardig worden.

​

Nabehandeling

De huid die behandeld is, is gevoelig en daarom is het af te raden om de huid de eerste dagen te gaan scrubben. Verzorg de plek met een Aloë Vera gel of de crème die je mee krijgt. Houdt de behandelde huid 48 uur droog en gebruik in deze twee dagen geen verzorgingsproducten op dit deel van de huid. Daarnaast is de behandelde huid extra gevoelig voor de zon. Bescherm dit met een hoge zonnefactor (SPF50).

​

​Huidconsult

Tijdens een huidconsult bespreken we de mogelijkheden om oneffenheden te behandelen. Met een huidanalyse en een grondig intakegesprek wordt er een behandelplan en productadvies op maat gemaakt voor een optimaal resultaat. Het consult is kosteloos indien je een behandeling boekt, deze wordt verrekend met de behandeling.

​

Heb je nog vragen over het behandelen van deze oneffenheden of wil je een afspraak maken? Vul dan ons contactformulier in of bel op 06-51903873.

 

Ben jij vaste klant bij Huidstudio Leek? Dan kan je via deze knop online een afspraak maken:

​

bottom of page