top of page

Pigmentvlekken

 

Bruine vlekken ontstaan door een ophoping van pigment. Pigment is in feite een kleurstof, melanine, die wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de opperhuid. Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van de huid, maar ook voor de kleur van je haar en bijvoorbeeld de iris van de ogen. Pigment heeft een beschermende functie. Bij blootstelling aan zonlicht maakt het lichaam meer pigment aan om zich te beschermen tegen het UV-licht. Hierdoor ontstaat de bruine kleur op de huid. Zonnen is in feite niks anders dan het aanmaken van meer pigment. Bij een teveel aan zonlicht kunnen de pigmentcellen in de war raken.

pigmentvlekken bruine vlekken behandelen schoonheidssalon leek huidstudio leek marisa dost

 * Foto: Links pigmentvlek voor de Spot reducer behandeling. Rechts: Resultaat na 1 behandeling.

Oorzaak pigmentvlekken
Oorzaak nummer 1 voor pigmentvlekken is zonlicht. De in de war geraakte pigmentcellen zorgen voor een ophoping van pigment op een bepaalde plek. De pigmentvlek is ontstaan. Een andere oorzaak is ouderdom. Dan worden de plekken ouderdomsvlekken genoemd. Een moedervlek of sproetjes zijn ook voorbeelden van een opeenhoping van pigment door de pigmentcellen.

 

Ook jonge mensen kunnen pigmentvlekken krijgen.
Vaak worden de pigmentplekken gezien als een veroudering van de huid en veel mensen smeren dagelijks met crème om de pigmentvlekken te laten verdwijnen. Niet alleen oudere mensen krijgen er echter mee te maken. Jonge mensen kunnen ook heel goed te maken krijgen met pigmentcellen die in de war zijn geraakt. In principe zijn pigmentvlekken ongevaarlijk. Pigmentvlekken worden door veel mensen als cosmetisch storend ervaren. In sommige gevallen kan een opeenhoping van pigment, vaak aangeboren moedervlekken, veranderen in een melanoom, oftewel huidkanker. De kans dat dit komt bij normale pigmentvlekken is echter zeer klein.

Soorten pigmentvlekken


Lentigo Solaris (Zonnevlekken)
Pigmentvlekken veroorzaakt door de zon. Hieronder vallen ouderdomsvlekken en levervlekken.

Zwangerschapsmasker
Een grote pigmentvlek in het gezicht. Wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Verdwijnt na de zwangerschap. Een zwangerschapsmasker die ontstaat terwijl er geen sprake is van een zwangerschap is vaak blijvend.

Aangeboren pigmentvlekken
Hieronder vallen bijvoorbeeld moedervlekken en de cafe-au-lait vlekken.

Overige pigmentvlekken
Door wondjes, huidirritatie, acne, eczeem en littekens kunnen ook bruine vlekjes ontstaan.

Vitiligo
Dit zijn witte vlekken waarbij het pigment juist ontbreekt. Het tegenovergestelde van een pigmentvlek. Het immuumsysteem van het lichaam speelt hierbij een rol. Het lichaam valt zijn huideigen pigmenten aan, waardoor het pigment kapot gemaakt wordt in de huid. Daardoor ontstaat er hypopigmentatie, oftewel: Ontkleuring van de huid.

 

Behandelingen voor Pigmentvlekken

Om pigmentvlekken te verzachten hebben wij verschillende behandelmethoden, afhankelijk van de sterkte van het pigment in de huid. Bij lichte pigmentvlekken adviseren wij een fruitzuurpeelingkuur. Deze peelingkuur doe je grotendeels zelf thuis. Voor de sterkere pigmentvlekken raden wij de PCA Pigment behandeling aan. Er zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te verkrijgen. Om de huid mooi egaal te houden is het daarnaast heel belangrijk om de huid met een hoge zonnefactor(minimaal SPF30) te beschermen tegen de zon.

​Spot reducer treatments       

De spot reducer verwijdert pigmentvlekken in een handomdraai. D.m.v. bevriezing met CO2 van -20 graden wordt het pigment in de huid afgestoten. Ideaal tegen ouderdomsvlekken!

Nabehandeling

De huid die behandeld is, is gevoelig en daarom is het af te raden om de huid de eerste dagen te gaan scrubben. Verzorg de plek met de crème die je mee krijgt. Houdt de behandelde huid 24 uur droog. De behandelde huid is extra gevoelig voor de zon. Bescherm de huid daarom met een hoge zonnefactor (SPF50).

​Huidconsult

Tijdens een huidconsult bespreken we de mogelijkheden voor het behandelen van pigmentvlekken. Met een huidanalyse en een grondig intakegesprek wordt er een behandelplan en productadvies op maat gemaakt voor een optimaal resultaat. Het consult is kosteloos indien je een behandeling boekt, deze wordt verrekend met de behandeling.

Heb je nog vragen over het behandelen van deze oneffenheden of wil je een afspraak maken? Vul dan ons contactformulier in of bel op 06-51903873.


Maak via onderstaande knop online een afspraak:

 

bottom of page