top of page

Crèmes versus Serums

In de winkels en webshops vind je veel verschillende producten, waaronder crèmes en serums. Maar wat is het verschil tussen een crème en serum? In dit artikel vertel ik je meer over de verschillen tussen deze twee huidverzorgingsproducten.

Wat is een crème?

Een crème is een combinatie van water en vetstoffen. Een crème bevat dus altijd uit een vet- en watersubstantie. De verhouding van het vet en water in de crème bepaald of deze luchtig of rijk (vet) is. Zo bestaat een luchtige crème altijd uit een olie in water emulsie (o/w crème) en een rijke crème uit een water in olie emulsie (w/o crème). De mengverhouding van het water en vet bepalen dus of een crème luchtig of rijk is.

Wat doet een crème?

Een crème zorgt voor het verbeteren van de beschermingslaag van de huid. Daarom is het belangrijk om te weten wat de conditie van jouw huid is voor je een crème aanschaft. Een crème kan de tekorten van de huid aanvullen om deze in balans te brengen en te houden. Dit voorkomt huidveroudering en huidproblemen waaronder: acne, eczeem, pigmentvlekken, rimpels en verslapping. >> Klik hier om het assortiment aan crèmes te bekijk in de webshop


Wat is een serum?

Een serum is een huidverzorgingsproduct met een hoge concentratie aan werkzame bestanddelen. In vergelijking met een crème is een serum luchtiger van structuur en ongeveer 4x sterker geconcentreerd. Daardoor behaal je met een serum sneller het gewenste resultaat in de huid. Een serum wordt ingezet om een specifiek huidprobleem aan te pakken waaronder: Acne, rosacea, eczeem, pigmentvlekken, rimpels, verslapping en een droge- en/of vochtarme huid.


Wat doet een serum? Een serum zorgt voor het verbeteren van huidproblemen en de conditie van de huid in de diepere lagen van de opperhuid. Ze worden sneller opgenomen door de huid dan een crème en dankzij nieuwe technologieën kan een serum tot in de kern van de huidcel werken. Dit betekent dat een huidprobleem in de kern aangepakt kan worden. >> Klik hier om het assortiment aan serums te bekijk in de webshop

Gouden Regels voor gebruik van serums en crèmes

1. Begin altijd met het lichtste product (dunste textuur) voordat je naar een zwaarder product (dikke textuur) gaat – Dat betekent dat je een serum altijd dient aan te brengen vóór je de crème aanbrengt.


2. Serums vervangen de functie van een hydraterende crème niet –

Bij serums draait het om de levering van specifieke actieve ingrediënten zoals vitamine C (L-ascorbinezuur), vitamine B3 (niacinamide) en vitamine A (retinoïde/retinol) in geconcentreerde doses. Daardoor verschilt het in de eigenschappen van een hydraterende crème die deze serums ‘vasthoudt’, de huid hydrateert en beschermt tegen milieuschade.


3. Serums zijn waar voor je geld. Serums lijken in eerste instantie kostbaar, maar dankzij de hoge concentratie aan werkstoffen bereik je sneller het gewenste resultaat met huidverbetering en zijn zuiniger in gebruik. De meeste serums bieden een houdbaarheid van ten minste twee jaar.


4. Niet alle serums zijn gelijk in samenstelling. De drogisterij- en apotheekmerken bevatten vaak niet voldoende actieve stoffen in het serum om zichtbare veranderingen in de huid te creëren.


5. Wees kritisch en lees de etiketten – Laat je adviseren door een huidspecialist over ingrediënten en het maken van een huidverzorgingsroutine die bij jouw huid en wensen past. Drogisterijen en warenhuizen zijn veelal niet gekwalificeerd om hun klanten voor te lichten over het aanpakken van specifieke huidproblemen.


Welke werkstoffen helpen bij mijn huidprobleem?


Fijne lijntjes en rimpels verminderen


Onzuivere en/of acnegevoelige huid


Hyperpigmentatie (pigmentvlekken), door de zon beschadigde huid


Gedehydrateerde (vochtarme), droge huid


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page