top of page

De invloed van de zonnebank op de huid

Veel mensen gaan regelmatig onder de zonnebank. De een doet het voor een mooie bruine teint, de ander doet het voor de ontspanning. Wat is de invloed van de zonnebank op de huid? In dit artikel vertel ik je meer over de werking van de zonnebank.

De zonnebank

De zonnebank straalt UV-stralen uit net als de zon. UV-stralen staan er om bekend dat ze bruinen maar ook schade aanrichten op de huid. De meeste mensen liggen te lang onder de zonnebank. Het voordeel van de zonnebank ten opzichte van de zon is dat je de hoeveelheid straling van de UV zelf kan bepalen. Echter heeft de wereld gezondheids organisatie de zonnebanken in 2009 als 'kankerverwekkend' geclassificeerd. Hiermee bevinden de zonnebanken zich qua gezondheidsrisico in dezelfde categorie als sigaretten en asbest(!!).


UVA versus UVB

Veel mensen weten het verschil niet tussen UVA en UVB stralen. De UVA stralen in de zon voelen aangenaam, ze geven d.m.v. infrarood de warmte op je huid en donkere kleding neemt dit op. UVB zorgt voor de bruining in de huid. Ondanks dat de UVA-straling fijn aanvoelt op de huid, komt deze straling ook diep in de huid. De straling droogt de diepere huidlagen uit waardoor de cellen verschrompelen.


Naast de prachtige bruine teint die de UVB-straling afgeeft aan de huid veroorzaakt het ook de verbranding in de huid bij overmatig zonnen. Ook hier gaan essentiële cellen en stoffen verloren voor een veerkrachtige huid.


Ze zijn makkelijk te onthouden door de A (Aging) en B (Burning/Brand) en C (Cancer) achter de UV. De UVC-straling wordt in Nederland door de ozonlaag tegengehouden. Zonnebanken werden vroeger op de markt gepromoot onder het mom van gezond. Ze zorgen voor een mooie bruine kleur en voor extra vitamine D. Helaas is het tegenovergestelde waar. I.p.v. UVB zit er veel meer UVA in de zonnebanken. Deze infrarode straling gaat vele malen dieper in de huid en veroorzaakt huidveroudering (Aging). Bij een teveel aan UVA gaat de huid lijntjes en rimpels vertonen, de huid verschrompelt. Denk maar aan een plakje bacon in de pan. Die verschrompelt ook bij verhitting. Aangezien er ook een beetje UVB in de zonnebank zit verkleur je wel. Maar de prijs die je betaald is dus veel hoger: Een huid die vele malen sneller veroudert.

Jongeren en de zonnebank

Jongeren onder de 18 mogen niet onder de zonnebank. Dat is met een reden. Omdat de huid op jonge leeftijd nog veel kwetsbaarder is. Dit geldt ook voor de zon buiten. Wat een kind aan huidbeschadiging door UV straling in de jongere jaren oploopt, komt ze op latere leeftijd duur te staan. De kans op huidkanker is dan velen malen groter (50% meer kans).


Cosmetica/medicatie en de zonnebank

Denk erom dat er veel cosmetica/medicatie in combinatie met zonlicht afgeraden wordt. Zoals bijvoorbeeld het dragen van parfum. Het gebruik van bijvoorbeeld benzac en roaccutane, maar ook ingrediënten zoals retinol. Je kan hier veel huidirritatie van krijgen en zelfs hyper/hypopigmentatie (pigmentvlekken).


Redenen die ik vaak te horen krijg van cliënten:

"Ik ga een paar keer onder de zonnebank voor mijn vakantie, zodat ik niet meer verbrand"

Het is werkelijk niet de zonnebank die ervoor zorgt dat je niet meer verbrand. Het is de extra aanmaak van pigment (melanocyten) die je huid beschermt tegen het verbranden in de zon. Wanneer je huid al meer pigmentcellen (melanocyten) aanmaakt, betekent dit dat de huid beschadigd is. Bruinkleuring is dus eigenlijk helemaal niet goed voor de huid. Het is al een voorteken van beschadiging. Zorg er voor dat je tijdens je vakantie altijd een hoge zonbescherming gebruikt (SPF30+), het elke 2 uur bij smeert en je regelmatig de schaduw opzoekt. Bruinbakken op het strand geeft natuurlijk dat mooie kleurtje, maar het is heel schadelijk voor de huid. Houdt er rekening mee dat als je op het water bent, de zon weerkaatst wordt en de zonkracht verdubbelt wordt. Bescherm je huid dan ook dubbel zo goed! Ook in de schaduw is het belangrijk om je in te smeren. De UV-stralling is gefilterd maar heeft nog 70% van de kracht van de zon!


"ik ga onder de zonnebank om mijn vitamine D aan te maken"

Dit kan, maar er zijn veel gezondere manieren om vitamine D (in de wintermaanden) binnen te krijgen. Denk hierbij aan de juiste voeding of het innemen van voedingssupplementen met vitamine D.


"De zonnebank vermindert mijn acne/puistjes"

De zonnebank maakt de huid alleen maar dikker, waardoor je uiteindelijk meer onzuiverheden krijgt. Door het uitdrogen van de zonnebank vermindert de acne. Daardoor lijkt het goed te werken. Daarna wordt juist de talgaanmaak in de huid gestimuleerd. Ook zorgt de bruine kleur voor een verdoezeling van de plekjes. Het is dus geen daadwerkelijke acne oplosser. De UV-stralen zorgen er alleen maar voor dat de huid uitdroogt en de conditie verslechterd. Daarnaast veroorzaakt UV-straling Post Inflammatoire Hyperpigmentatie. Deze rood/paars/bruine pigmentvlekken ontstaan na een ontsteking in de huid. Wanneer je met deze ontstekingen in de zon of onder de zonnebank gaat kunnen deze vlekken permanent blijven in de huid.


Mijn advies

Als huidspecialist raad ik je af om onder de zonnebank te gaan. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen. De bruine teint blijft vaak maar 2-3 weken op de huid en de schade is permanent. Wil je toch een mooie bruine teint? Gebruik dan een tanning spray, bijvoorbeeld van white to brown (Mijn favoriet!).


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page