top of page

Fruitzuren

Tegenwoordig zie je vaak fruitzuren in huidproducten. Maar wat doen fruitzuren precies en welke huidproblemen kan je ermee aanpakken? In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over fruitzuren.

Wat zijn fruitzuren? Fruitzuren zijn Alpha Hydroxy acids en Beta Hydroxy acids ( ook wel AHA's en BHA's genoemd). Deze zuren zijn afkomstig van verschillende soorten fruit. Bijvoorbeeld: Druiven, appels en citrusvruchten. Deze zuren werken dieper in de huid dan een scrub met korrels. Ze lossen de overtollige huidcellen op en prikkelen de levende cellaag om de huid te gaan vernieuwen. De Ph-waarde en het percentage aan zuren in het product bepalen het effect van de peeling. De huidspecialist werkt met sterkere concentraties dan de huidproducten voor thuis bevatten. Zodat je thuis veilig aan de slag kan zonder de huid te beschadigen. Waarvoor gebruik je fruitzuren? Fruitzuren worden gebruikt om de huid in conditie te verbeteren of een probleem op te lossen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een uitgedroogde of vochtarme huid, huidverslapping, rimpels en (droogte) lijnen, pigmentvlekken en acne/puistjes.


Welke fruitzuren zijn geschikt voor mijn huid(probleem)? Per huidprobleem worden verschillende fruitzuren ingezet. In dit overzicht vind je de zuren die het beste bij jouw huidprobleem passen:


Acne, puistjes en onzuiverheden


Pigmentvlekken


Rimpels, (droogte)lijnen en verslapping Glycolzuur, melkzuur, Vitamine A (Retinoic acid) en hyaluronzuur

Uitgedroogde en/of vochtarme huid


Wil jij meer weten over bovenstaande zuren? Lees dan mijn huidartikelen over deze ingrediënten door op de naam het zuur hieronder te klikken:

Salicylzuur - Volgende maand online!


Wat zijn de effecten op korte en lange termijn van fruitzuren?

Al na het eerste gebruik van fruitzuren krijgt de huid een frisse uitstraling. De overtollige huidcellen worden verwijderd waardoor de huid er gladder uitziet. Daarnaast wordt de doorbloeding verbeterd en geeft dit een frisse roze gloed in de huid. Bij langer gebruik van de fruitzuren worden de poriën verfijnd, droogtelijntjes gladgestreken, de huid verstevigd en de natuurlijke huidvernieuwingsprocessen versneld.


Wanneer is een behandeling met fruitzuren zinvol?

Fruitzuurpeelings zijn breed inzetbaar. Fruitzuurbehandelingen zijn geschikt voor elk huidtype behalve de gevoelige huiden met bijvoorbeeld couperose, eczeem en bij gevoeligheid voor het herpesvirus (bijv. koortslip).


Bij huidveroudering kan een fruitzuurpeeling helpen om rimpels, lijnen en verslapping tegen te gaan. De fruitzuren stimuleren de celvernieuwing waardoor de huid ook extra collageen voor de stevigheid en elastine voor de elasticiteit van de huid aanmaakt. Resultaat: Een verstevigde frisroze huid die er verfijnd en fris uitziet.


Bij een onzuivere/acne huid met grove poriën werkt een fruitzuurpeeling zuiverend, ontstekingsremmend en porie verfijnend. Dankzij de zuren worden talgklieren rustig gemaakt. Daardoor verlaagt de talgproductie en worden verstoppingen in de huid voorkomen. Resultaat: Een zuivere huid met minder ontstekingen, verfijnde poriën en minder onzuiverheden.


Hoe vaak kan ik een fruitzuurpeeling gebruiken?

Per product en behandeling verschilt het hoe vaak je het gebruikt kan worden. Dit ligt aan de pH-waarde en het percentage van de zuren en de inwerktijd van de fruitzuurpeeling. Daarin geldt de regel: Hoe intensiever de peeling en inwerktijd, hoe langer de huid nodig heeft om te herstellen. Over het algemeen dien je na een behandeling bij de huidspecialist 4-6 weken te wachten tot de volgende behandeling. Bij fruitzuurpeelings voor thuisgebruik kan je dit 1-2x per week te gebruiken (lees altijd de bijsluiter van het product).


Tip: gebruik na een fruitzuurpeeling altijd een hydraterende en herstellende verzorging. De huid staat na een peeling "open" voor werkstoffen en deze worden daardoor dieper opgenomen in de huid.


Professionele fruitzuurbehandeling bij de huidspecialist

Een fruitzuurbehandeling bij de huidspecialist biedt optimale resultaten. Tijdens een intakegesprek worden jouw wensen besproken en tijdens de huidanalyse wordt de huidconditie beoordeeld. De huidspecialist maakt een behandelplan met de passende zuren voor het beste resultaat.


Waar dien je voor en na een fruitzuurbehandeling op te letten?


Voor de behandeling

- Vermijd tot twee weken voor de behandeling in het te behandelen gebied: Laserontharing/IPL/elektrolyse behandelingen, zonnebank/blootstelling aan de zon en het gebruik van producten met vitamine A (Retinol) en zuren.

- Vermijd tot 3 dagen van tevoren ontharing d.m.v. sugaring, hars of scheren en gebruik geen scrub.


Tip: Laat de huid in de wintermaanden met fruitzuren behandelen omdat de huid na de peeling vooral gevoelig reageert op UV-straling. Plan na de behandeling geen intensieve (sport)sessies in.


Na de behandeling

- Het is niet altijd voorspelbaar of je erg gaat vervellen na een peeling behandeling. Gedurende 3-5 dagen kan het zijn dat je huid vervelt op bepaalde plekken of algeheel. Tevens kan tot 12 uur na de behandeling de huid wat rood zijn.

- Na de behandeling heeft de huid een week nodig om te herstellen. Breng daarom meteen na de behandeling indien mogelijk geen make-up aan. Mocht dit nodig zijn, vraag dan aan de huidspecialist of hij/zij een medische camouflage aan wil brengen.

- Houdt de huid tot 12 uur droog na de behandeling. De zuren werken nog 8-12 uur na in de huid.

- Wanneer de huid strak en droog aanvoelt kan je bijvoorbeeld een recoverbalm gebruiken om de huid te verzorgen.

- Gebruik in de eerste week na de behandelingen geen producten met vitamine a of zuren om huidirritatie te voorkomen.

- In de eerste drie dagen dien je een peeling, zelfbruiner, sauna/zwembadbezoek en intensieve lichamelijke activiteiten die leiden tot sterk transpireren, te vermijden.

- Wacht 7 dagen na een behandeling om elektrische epilatie, harsbehandelingen of overige epilatie op het behandelde gebed te ondergaan

- Bescherm de huid tot 4 weken na de laatste behandeling met een hoge SPF (30+) en ga niet onder de zonnebank. Dit kan pigmentverstoringen veroorzaken

- Plan tot 4 weken geen IPL/Laserbehandelingen in om pigmentverstoringen te voorkomen

- Trek de loszittende huid er niet af, dit kan verkleuringen en littekens veroorzaken.


Mogelijke bijwerkingen bij een fruitzuurpeeling

Mogelijke huidreacties op een fruitzuurpeeling zijn afhankelijk van jouw huidtype, de huidbehoeften, de gebruikte percentages en pH-waarde van de peeling. Bij de huidspecialist wordt met sterkere concentraties en een lagere pH-waarde gewerkt dan huidproducten voor thuis bieden. Daarom kan de huid een andere/sterkere reactie vertonen na een huidbehandeling bij de specialist dan bij huidproducten voor thuisgebruik. De huidreacties die je kan verwachten zijn: - Roodheid in de huid die maximaal 1-2 dagen aanhoudt - Schilfering en losse velletjes na 2-4 dagen die 2-4 dagen aanhouden - Ontgifting van de huid waardoor je kleine bultjes/(pus)pukkeltjes kan krijgen

- Droge/trekkerige huid in de week na de peeling

Tijdens een fruitzuurpeeling bij de huidspecialist kan de huid reageren met een gevoel van warmte, prikkelend, een licht brandend gevoel en roodkleuringen. In de week na de behandeling kan de huid droog, trekkerig en schilferen of vervellen. Deze huidreacties nemen binnen een week af met de juiste huidproducten als nabehandeling die geadviseerd zijn door de huidspecialist. Omdat de huid gaat herstellen na deze behandelingen kan je dit het beste niet ondergaan voor belangrijke gebeurtenissen en afspraken.

Bij het gebruik van een fruitzuurpeeling voor thuis ervaar je vaak een licht prikkelend/kriebelend gevoel met lichte roodkleuring in de huid. Dit trekt tijdens de inwerktijd van de peeling vaak al redelijk snel weer weg. Na de peeling ontstaan er geen huidreacties zoals na de professionele fruitzuurbehandelingen.

De fruitzuurpeelings voor thuis vind je via onderstaande knop:

Vind jij mijn huidartikelen waardevol? Dan zou ik het superleuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande knoppen kan je dit artikel delen:

Comments


bottom of page