top of page

Verzorging van de huid met eczeem

Wanneer je last hebt van eczeem is het belangrijk om je huid op de juiste manier te verzorgen. Bij eczeem geldt: Less is more. Wanneer je eczeem hebt betekent dit dat de huid "ziek" is. Er zijn plekken in de huid aangedaan en deze laten schadelijke, irriterende stoffen en bacteriën door. Dit resulteert in een ontstekingsreactie van de huid met alle nare gevolgen die daarbij horen. In dit artikel vertel ik je meer over de verzorging van een huid met eczeem.

De huid verandert constant. Dit komt onder andere door klimaatwisselingen, UV-straling, stress, voeding, leeftijd en huidverzorging. Leeftijd speelt een belangrijke rol. 80% van veranderingen in de huid wordt veroorzaakt door externe factoren. De overige 20% door veroudering. Daarom is het belangrijk om bij eczeem veel zorg en aandacht te hebben voor je huid.


De huid wordt droger

Naarmate je ouder wordt produceert de huid minder talg. Talg is een vet substantie en houdt de huid soepel en zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen binnen het lichaam kunnen dringen. Wanneer er minder talg geproduceerd wordt is de huid vatbaarder voor schadelijke stoffen. Deze kunnen de huid irriteren wat jeuk veroorzaakt. Doordat je gaat krabben maak je de huid stuk en zorg je ervoor dat er nog meer schadelijke stoffen en bacteriën binnen kunnen dringen.


Eczeem is over het algemeen een jeukende, rode huid met schilfers, bultjes en soms blaasjes. Het kan verergeren door krabben en verkeerd product gebruik waardoor er wondjes ontstaan. Het is dan ook belangrijk dat je voorzichtig omgaat met eczeem op de huid.


Verzorgingstips


Gebruik producten zonder zeep

De huid heeft een licht zure PH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Dit betekent dat de huid vrij zuur is, vandaar de naam: zuurmantel. Daarom wordt deze verstoort wanneer je een product met zeep gaat gebruiken met een gemiddelde PH-waarde van 7-9. Producten met een hogere PH waarde dan 7 noem je basisch, het tegenovergestelde van zuur. Gemiddeld duurt het ongeveer 2 uur voordat de zuurmantel van de huid is herstelt. Bij een eczeem huid kan dit wel tot 8 uur duren. Dat betekent dat je huid en lichaam 8 uur lang vatbaar zijn voor schadelijke stoffen en bacteriën. > Klik hier om meer over de zuurmantel en PH-waarde van de huid te lezen.


Vermijd producten met: Sodium Lauryl sulphate en Sodium Laureth sulphate ook wel: SLS genoemd

Dit zijn stoffen die in producten gebruikt worden om oliën en vetten op te lossen. Dit zorgt er voor dat een product schuimt zoals tandpasta, shampoo en douchegel. Het grote nadeel van deze stoffen is dat ze niet alleen de oliën en vetten van je huid verwijderen, maar ook het talg (de natuurlijke huidvetten) dat essentieel is voor de huid ter bescherming.


Wees lief voor je huid!!

Wanneer de huid is aangedaan met eczeem is het heel moeilijk om ervan af te blijven. Een natuurlijk reflex is: krabben. Helaas beland je in een vicieuze cirkel als je hier mee begint. De jeuk wordt nog erger, de huid wordt rood en beschadigd. Gevolg: Nog meer jeuk!


Gebruik een uiterst milde verzorging

Gebruik zachte en parfumvrije producten voor je huid, met voorkeur een lagere ph waarde dan neutraal (PH-waarde 7). Hoe gelijker de ph waarde aan de huid hoe beter. Zoals ik al zei: Less is more.


Reiniging

Reinig je huid maximaal 1x per dag en bij voorkeur 's avonds. Reinig de huid kort met een mild reinigingsproduct zoals bijvoorbeeld een milde hydrofiele olie en masseer deze kort in met lauw water. Breng direct na het reinigen als de huid nog wat vochtig is (ook meteen nadat je gedoucht hebt) een verzorgende crème (bodycrème op het lichaam) aan. Fijne reinigingsproducten voor een huid met eczeem zijn: Neuro sensitive cleanser en Hy-öl & Phytoactive sensitive set.


Verzorging

Gebruik volle producten die de barrière van de huid herstellen. De vetten in de producten bootsen de zuurmantel na en voorkomen het vochtverlies in de huid. De huid voelt soepeler aan en het gevoel dat je uit de huid scheurt verdwijnt na een aantal dagen gebruik hiervan. Fijne crèmes voor een huid met eczeem zijn: Neuro sensitive cream, Skinovage Intensive repair cream, Skinovage Calming cream rich, Moisturizing face oil en het calming bi-phase serum.


Voeding

Vaak zie en lees ik dat voeding toch dergelijk invloed heeft op de huid. Vooral de gluten en zuivel kunnen een trigger zijn. In het volgende artikel lees je meer over: de invloed van voeding op de eczeem huid.


Overige tips:

- Voorkom teveel blootstelling aan de zon en ga niet onder de zonnebank. De zon en zonnebank drogen de huid uit en verouderen de huid sneller. Gebruik een zachte zonnecrème met een hoge zonnefactor (minimaal SPF30) die de huid niet irriteert en vrij is van parfum. Bijvoorbeeld de Ultimate protecting balm SPF50 van Doctor Babor.


- Ontstress. Stress is een grote boosdoener voor het hele lichaam. Bij stress komt het hormoon 'cortisol' vrij. Bij een overproductie van dit hormoon veroorzaakt het ontstekingen in het lichaam waaronder acne en eczeem. Zorg ervoor dat je elke dag iets doet wat jou ontspant. Een goed boek, meditatie, sporten (niet te fanatiek!), wandelen of een heerlijke kop kruidenthee. Ontspanning zorgt voor het ontstressen van je lichaam waardoor je lichaam en huid goed kunnen herstellen.


- Denk om een goede nachtrust. Dit is het allerbelangrijkste voor een goed herstel van je huid en lichaam. Elk uur dat je slaapt worden er verschillende processen geactiveerd waaronder je spijsvertering, het opladen van je lichaam voor nieuwe energie en het herstel van organen, huid en spieren.


- Draag katoenen en zijden kleding in plaats van synthetisch. Deze stoffen voelen comfortabeler aan dan wol en synthetische stoffen. Ook laten ze zuurstof beter door wat de schadelijke bacteriën op de huid remt.

- Experimenteer niet met je huid door verschillende producten te gaan testen. De huid met eczeem is zeer gevoelig en kan snel verergeren. Reinig je huid zo mild mogelijk en alleen als je make-up gedragen hebt. Gebruik een milde en vette crème om de barrière van je huid te herstellen na het reinigen.


- Werk aan je darmen. Uit onderzoek is gebleken dat probiotica een gunstig effect heeft op de darmen. De huid is een weerspiegeling van de gezondheid van de darmen. Dat betekent dat als de darmen gezond zijn, je huid ook een stuk gezonder wordt!


- Gebruik wasmiddel en wasverzachter zonder parfum. Parfum kan de huid behoorlijk irriteren. Was je kleding met een parfumvrije wasverzachter, er is gebleken dat dit de eczeem huid goed dit, doordat de vezels zachter zijn en minder schuren over de huid.


Babor heeft een speciale lijn ontwikkeld voor een droge, gevoelige, geïrriteerde en jeukende eczeem huid. Deze lijn biedt de huid bescherming en bouwt de weerstand van de huid op.


De ingrediënten van Doctor Babor Neuro Senstive lijn:

Neuroxyl - Maakt de huid minder gevoelig en vermindert direct roodheid, jeuk en irritaties

Microzilver - Beschermt door zijn antibacteriële werking tegen het binnen dringen van schadelijke bacteriën en irriterende stoffen

Gamma-linolzuur - Verbetert de barrière functie van de huid waardoor bescherming in de huid weer wordt opgebouwd. De weerstand wordt verbeterd.

Lictaat en Dexpanthenol - Ondersteunt de zuurmantel (beschermingslaag) van de huid en verhoogt de elasticiteit dankzij de hydraterende (vochtverhogende) werking.


De Doctor Babor Neuro Sensitive lijn doorbreekt de cyclus van een rode, droge, jeukende en geïrriteerde (eczeem) huid. Het herstel van de huid wordt verbeterd. Deze lijn bied een uitkomst voor extreem droge huiden met schilfering en jeuk, doordat deze producten direct verzachten en kalmeren. De producten zijn ook geschikt voor (Acne) Rosacea. Ze bieden ook een uitkomst bij Acne. Acne is vaak ook een zeer gevoelige huid die flink kan jeuken door de (genezing van) ontstekingen. Veel van mijn klanten hebben hier baat bij gehad en merken dat de huid veel sterker is geworden en er gezonder uitziet en aanvoelt. Deze productlijn bevat de volgende producten: Reiniging, dagcrème, nachtcrème en microzilver ampullen. Klik hier om de productlijn te bekijken.


Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor een huid met eczeem. Wel is het belangrijk om te weten of het echt eczeem is. Dit kan je het beste laten beoordelen door een dermatoloog. Een dermatoloog is een huidarts en gespecialiseerd in de huid. Er zijn veel huidaandoeningen die op eczeem lijken, dus voor de beste behandeling is het belangrijk om dit zeker te weten. Vaak wordt bij eczeem een corticosteroïdencrème voorgeschreven. Dit onderdrukt de ontstekingsreactie maar lost het probleem niet op.


Zelf vind ik het belangrijk om zowel van binnenuit als van de buitenkant te werken aan eczeem. De huid mild behandelen met producten die de eczeem verlichten en de huidweerstand te verhogen en van binnenuit te kijken naar je voeding en eventueel aan te vullen met supplementen zoals bijvoorbeeld: probiotica, omega 3 en vitamine D. In mijn artikel van volgende week schrijf ik over de invloed van voeding bij de huid met eczeem.


Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen? Boek dan een huidscan. Met een huidscan wordt de huid geanalyseerd. Je krijgt een advies voor huidproducten om de eczeem zo goed mogelijk onder controle te houden.


Heb jij nog vragen na het lezen van dit artikel? Stel hieronder bij commentaren jouw vragen, ik beantwoord ze graag!


Comments


bottom of page