top of page

Huidirritatie of een huidallergie?

Vaak worden de termen huidirritatie en huidallergie door elkaar gehaald. Een huidirritatie is niet hetzelfde als een huidallergie. In dit artikel leg ik je de verschillen uit.

Huidirritatie

Een geïrriteerde huid kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt de oorzaak in een defecte huidbeschermingslaag (huidbarrière). Deze beschermingslaag van de huid beschermt tegen schadelijke indringers zoals bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Wanneer de beschermende laag niet intact is, kunnen deze de huid binnendringen en irritatie veroorzaken. Andere oorzaken zijn: producten met irriterende stoffen, zoals parfum, alcohol en sulfaten en agressieve schoonmaakmiddelen.


Huidallergie

De naam zegt het al, je bent allergisch voor een bepaalde stof. Een allergie wil zeggen dat de huid bepaalde stoffen niet kan verdragen, dit wordt ook wel contactallergie genoemd. Het immuunsysteem reageert direct en maakt afweerstoffen aan. Deze stoffen veroorzaken roodheid, jeuk, zwelling en/of pukkeltjes en blaasjes. Zodra je huid in contact komt met deze stof ontstaat er irritatie die dagen tot weken aan kan houden. Dit kan je laten testen bij de huisarts als je vaak klachten hebt.


Medische behandeling van allergie en huidirritatie

Vaak wordt bij de arts een kortdurend gebruik van steroïden en/of antihistaminica in tabletten of crèmes geadviseerd om jeuk, branderigheid en ontstekingen te verminderen. Natuurlijke behandeling van allergie en huidirritatie Ben jij geen fan van medicatie? Dan kan je verschillende producten gebruiken om je huid direct te kalmeren, herstellen en de beschermende laag te herstellen. Klik op onderstaande knop om deze producten te bekijken.
Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page