top of page

Een gezonde huid van binnenuit

Een mooie huid krijg je niet zomaar cadeau, het is een levend orgaan dat vocht en voedingsstoffen nodig heeft om optimaal te functioneren. Naast het verzorgen van de huid met producten is het ook belangrijk om kritisch te kijken naar je voeding. Wat zorgt voor een mooie huid en hoe verbeter of voorkom je huidproblemen zoals acne, rosacea en eczeem? In dit artikel vertel ik je meer over het verbeteren van je huid van binnenuit.Vochtgehalte op peil brengen

Water is een transportmiddel in de huid. Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd uit de huid. De huid is een ontgiftend orgaan dat bij een vochttekort zijn afvalstoffen niet kan afvoeren via het bloed. De huid gaat dan op een andere manier ontgiften: De afvalstoffen worden uitgescheiden via de poriën, wat leidt tot een onzuivere huid met comedonen (mee-eters), puistjes en ontstekingen. Je kunt het beste sapjes en frisdrank vermijden. Naast het feit dat ze veel suiker en/of zoetstoffen bevatten, zijn er een aantal ingrediënten die gifstoffen vormen voor het lichaam en de huid. Het verwerken en afvoeren van deze giftstoffen kost het lichaam veel energie en tijdens dit proces worden kostbare vitaminen en mineralen verbruikt. Drink zoveel mogelijk water en kruidenthee en maximaal 3 cafeïne houdende dranken per dag zoals koffie en zwarte/groene thee. Met fruit en kruiden kun je het water een natuurlijke smaak geven en profiteren van de vitaminen en mineralen die je daarmee binnenkrijgt. >> Lees meer over water in dit huidartikel


Groente en fruit

Een gevarieerd en kleurrijk menu zorgt voor de optimale opname van diverse vitaminen en mineralen. Tegenwoordig bevat groente en fruit steeds minder van de benodigde hoeveelheid aan voedingsstoffen voor het lichaam. Daarom is het belangrijk om 700-900 gram groenten per dag te eten en 1 tot 2 stuks fruit. Kijk kritisch naar je maaltijden en kijk waar je extra groenten toe kan voegen door middel van rauwkost, een salade of een rijk gevulde soep.


Omega 3

Een belangrijke aanvulling op onze voeding is Omega 3. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur, ondersteunt het hart, de bloedvaten, verbetert het gezichtsvermogen, is een belangrijke bouwsteen van de hersenen, verbetert de stofwisseling en brengt balans in het lichaam door de ontstekingsreacties in het lichaam te verminderen. Omega 3 is te vinden in vette vis (zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel), algen, zaden, noten en pitten.


Balans Omega 3 en Omega 6

Met het westerse voedingspatroon is er vaak een disbalans tussen Omega 3 en Omega 6 waarbij we in verhouding van de Omega 6 veel te veel binnen krijgen. Dit komt voornamelijk door het gebruik van kant-en-klaar producten zoals pakjes en zakjes en bak en braadmiddelen. De perfecte verhouding van Omega 3 en Omega 6 is 1:2 tot 1:5. De gemiddelde verhouding is momenteel 1:10 tot 1:20.


Verminder de inname van granen

In Nederland wordt er veel graanrijke voeding gegeten. Brood, pasta en rijst zijn veelal de basis van een maaltijd. Omdat ze koolhydraatrijk zijn hebben ze een hoge glycemische index. Dit betekent dat ze de bloedsuikerspiegel flink laten schommelen. Probeer daarom eens de graanproducten te vervangen voor extra groenten. Tegenwoordig zijn er veel leuke tips en recepten om meer groenten te eten: Bloemkoolpuree, lasagnebladen of spaghetti van courgette of pompoen enz. Vitamine C Deze vitamine is essentieel voor het lichaam en wordt in meer dan 160 processen in het lichaam gebruikt. Onder andere voor de weerstand, het beschermen van de huid en het stimuleert de aanmaak van collageen. Collageen zorgt voor de stevigheid van je huid, haar en nagels. Het houdt vocht vast, vertraagt het verouderingsproces, duwt de huid naar buiten toe en verzacht daarmee rimpels en lijntjes.

Vitamine D

Deze vitamine wordt alleen door het lichaam aangemaakt dankzij de zon. Het zorgt voor sterke botten, een goed werkend immuunsysteem en een gezonde huid. Vitamine E Deze vitamine is een antioxidant en verbetert de werking van vitamine C. Het houdt hart en bloedvaten gezond en maakt de huid en het haar sterk.

Zink

Zink is een essentieel spoorelement voor het lichaam. Het wordt in meer dan 160 processen in het lichaam gebruikt en helpt onder andere bij het genezingsproces van lichaam en huid, werkt ontstekingsremmend, versterkt het immuunsysteem en verbetert de opname van andere vitaminen en mineralen waaronder vitamine C.

Silicium

Dit essentiële spoorelement zorgt voor het beschermen van elastine en collageen in de huid. Dit zorgt ervoor dat de huid elastisch blijft, voorkomt vroegtijdige huidveroudering en huid de huid stevig. Silicium komt voor in: volkoren granen, groente en fruit. Met name in bananen, rozijnen, bonen en linzen en in drinkwater.


Tekort aan voedingsstoffen

Een tekort aan voedingsstoffen kan de huid droog, dof en gevoelig maken. Het kan ook leiden tot problemen zoals puistjes en eczeem. Voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen helpen de huid gezond te houden en te beschermen tegen schade. Als de huid niet genoeg van deze voedingsstoffen krijgt, kan het moeilijker worden voor de huid om goed te functioneren. Het is dus belangrijk om gezond te eten en veel verschillende soorten voedsel te eten om ervoor te zorgen dat de huid alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!


Comentários


bottom of page