top of page

Spinnaevi

 

Wat is spinnaevi?
Een spinnenkop (spinnaevi, spider naevus, naevus araneus) is een algemeen voorkomende goedaardige afwijking van bloedvaatjes in de huid. Spinnaevi komt zowel bij kinderen als jong-volwassenen veel voor.

Hoe ziet het eruit?
De afwijking bestaat uit een centrale rode verhevenheid (de ‘kop van de spin’) die meestal zo groot is als een speldenknop. Vanuit dit centrum waaieren een aantal haarfijne bloedvaatjes uit (de ‘pootjes van de spin’). De roodheid is wegdrukbaar, d.w.z. dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes kan worden geduwd. Bij loslaten vullen de vaatjes zich weer onmiddellijk. De voorkeursplek voor spinnaevi is het gelaat.

Wie krijgt het?
Hoewel spinnaevi op elke leeftijd voor kunnen komen, worden ze toch vooral bij (jonge) kinderen en jong-volwassenen gezien. Ook bij zwangeren komen ze regelmatig voor. Bij andere volwassenen is het een minder algemeen fenomeen. Soms kan spinnaevi in het kader worden gezien van interne ziekten zoals levercirrhose.

Hoe ontstaat het?
Spinnaevi ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje van de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt is niet duidelijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Spinnaevi is zo algemeen voorkomend en karakteristiek dat de diagnose op het blote oog gesteld kan worden.

Hoe wordt het behandeld?
Hoewel de plekjes volkomen onschuldig zijn wordt toch vaak om behandeling van de spinnaevi verzocht. Spontane genezing komt soms voor bij jonge kinderen en zwangeren die spinnaevi hebben ontwikkeld. Het wordt behandeld d.m.v. thermocoagulatie. De spinnaevi wordt gecoaguleerd en verdwijnt na ongeveer 2 weken.

Nabehandeling

De huid die behandeld is, is gevoelig en daarom is het af te raden om de huid de eerste dagen te gaan scrubben. Verzorg de plek met een Aloë Vera gel of de crème die je mee krijgt. Houdt de behandelde huid 48 uur droog en gebruik in deze twee dagen geen verzorgingsproducten op dit deel van de huid. Daarnaast is de behandelde huid extra gevoelig voor de zon. Bescherm dit met een hoge zonnefactor (SPF50).

Huidconsult

Tijdens een huidconsult bespreken we de mogelijkheden om oneffenheden te behandelen. Met een huidanalyse en een grondig intakegesprek wordt er een behandelplan en productadvies op maat gemaakt voor een optimaal resultaat. Het consult is kosteloos indien je een behandeling boekt, deze wordt verrekend met de behandeling.

Heb je nog vragen over het behandelen van deze oneffenheden of wil je een afspraak maken? Vul dan ons contactformulier in of bel op 06-51903873.

 

Ben jij vaste klant bij Huidstudio Leek? Dan kan je via deze knop online een afspraak maken:

bottom of page