top of page

 

Wat zijn syringomen?
Syringomen zijn goedaardige tumoren uitgaande van de afvoergangetjes van zweetkliertjes in de huid. Deze oneffenheden worden vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaan ze rond de puberteit.

Hoe ontstaan syringomen?
Waarom de ene persoon syringomen krijgt en de andere niet is onbekend. Omdat de aandoening vaak rondom de puberteit ontstaat en meestal bij vrouwen optreedt, is in het verleden gedacht aan hormonale factoren. Deze theorie is tot nu toe nog onvoldoende hard gemaakt. Syringomen kunnen in de familie voorkomen.

Hoe zien syringomen eruit?
Syringomen zijn ronde tot ovale huidkleurige of doorzichtige kleine bultjes (maximaal enkele millimeters groot) op en rondom de oogleden. Deze huidtumortjes worden soms ook gezien in de oksels, rondom de navel, op de hals en de borst en in de schaamstreek (bij vrouwen op de grote schaamlippen). Gelijksoortige afwijkingen kunnen rond de puberteit vrij plotseling in grote aantallen optreden aan de voorzijde van de romp. Men spreekt dan van “eruptieve syringomen”. De bultjes geven doorgaans geen klachten, zoals jeuk en pijn, maar zijn voor sommigen wel cosmetisch storend.

 

Hoe wordt de diagnose van syringomen gesteld?
Meestal wordt er bij twijfel aangeraden om een huidbiopsie af te laten nemen omdat de afwijking kan lijken op andere tumoren.


Wat is de behandeling van syringomen?
Bij Huidstudio Leek kan je syringomen laten verwijderen d.m.v. elektrocoagulatie. Daarbij wordt de syringomen aangestipt met een warme naald op de huid. Gemiddeld zijn er 3-5 behandelingen nodig om de syringomen te verwijderen.

Ondanks een geslaagde behandelprocedure kunnen de huidoneffenheden weer terugkomen.

Wat kan je zelf doen aan syringomen?
Er bestaan geen maatregelen die je kunt nemen om het ontstaan dan wel het beloop van deze huidoneffenheden te beïnvloeden. Make-up aanbrengen mag altijd.

Gaan syringomen vanzelf weg?
Syringomen zullen nooit spontaan verdwijnen maar zullen altijd goedaardig blijven. Er is nog nooit een huidkanker uit ontstaan.

Nabehandeling

De huid die behandeld is, is gevoelig en daarom is het af te raden om de huid de eerste dagen te gaan scrubben. Verzorg de plek met een Aloë Vera gel of de crème die je mee krijgt. Houdt de behandelde huid 48 uur droog en gebruik in deze twee dagen geen verzorgingsproducten op dit deel van de huid. Daarnaast is de behandelde huid extra gevoelig voor de zon. Bescherm dit met een hoge zonnefactor (SPF50).

Syringomen

Syringomen behandelen bij huidstudio leek marisa dost huidspecialist groningen leek roden

 

Huidconsult

Tijdens een huidconsult bespreken we de mogelijkheden om oneffenheden te behandelen. Met een huidanalyse en een grondig intakegesprek wordt er een behandelplan en productadvies op maat gemaakt voor een optimaal resultaat. Het consult is kosteloos indien je een behandeling boekt, deze wordt verrekend met de behandeling.

Heb je nog vragen over het behandelen van deze oneffenheden of wil je een afspraak maken? Vul dan ons contactformulier in of bel op 06-51903873.

 

Ben jij vaste klant bij Huidstudio Leek? Dan kan je via deze knop online een afspraak maken:

bottom of page