top of page

10 tips om acne aan te pakken

Behalve aanleg spelen verschillende factoren een rol bij acne. In dit artikel vertel ik je meer over deze factoren en geef ik je 10 tips om jouw acne thuis aan te pakken.

Acne wordt veroorzaakt door verschillende factoren

- Ontsteking of irritatie in de talgklieren van de huid

- Overproductie van talg

- Overproductie van huidcellen die verstopte poriën veroorzaken

- Overproductie van Propioni Acnes bacterie – puistjes zijn de natuurlijke reactie van je lichaam op infectie terwijl de huid zichzelf probeert te genezen.

- Hormonale invloeden - bijvoorbeeld pubertijd en menstruatie (stoornissen)

- DarmproblemenTOP 10 TIPS TEGEN ACNE

1. Reinig je huid 2x per dag

Lauw water en een cleanser (reinigingsgel) verwijderen overtollig talg en dagelijks vuil, wat verstopte poriën kan veroorzaken. Pas op dat je je huid niet te krachtig schrobt, omdat dit irritatie van de talg-productie kan vergroten en juist ontstekingen kan veroorzaken. Reinig je huid ‘s ochtends en ‘s avonds.
2. Exfoliatie

Melkzuur en salicylzuur worden aanbevolen om de poriën “open” te maken en dode huidcellen en vuilophoping te verwijderen. Producten met een exfoliërende werking worden bij acne aanbevolen.3. Gebruik vitamine A en B

Vitamine A en B, die je ‘s avonds aanbrengt, zijn essentieel voor het aanpakken van acne. Vitamine B-serum vermindert ontstekingen en helpt de overtollig talgproductie te verminderen, terwijl het vochtgehalte van de huid behouden blijft. Vitamine A-serum vertraagt de overproductie van huidcellen die de poriën verstoppen en reguleert de talgproductie.4. Gebruik een aanstip product om de ontstekingen tegen te gaan

De aanstip producten helpen bij het behandelen van inflammatoire acne wanneer er een overproductie is van huidcellen die vastzitten in de poriën. Huidontstekingen treden op als gevolg van de bacteriële aanval op levende cellen. Deze niet-agressieve producten zijn belangrijk om verschillende acne factoren aan te pakken zonder ontstekingen te veroorzaken.5. Hydrateer de huid

Hoewel te veel olie in een hydraterende crème niet wordt aanbevolen voor acne, heeft je huid wel hydratatie nodig. Daarom is het belangrijk om voor een luchtige crème of gel te kiezen. Deze hydrateren de huid en houden het vocht vast in de huidlagen.6. Gebruik geen zware make-up

Vermijd het gebruik van zware foundations en concealers die oliën en/of siliconen bevatten. De huid probeert zichzelf te genezen en kan dit niet doen wanneer je 10 uur per dag de poriën blokkeert. Er zijn huidverbeterende foundations die ideaal zijn voor mensen met acne, omdat deze producten zuiverend en herstellend werken. Daarnaast bevatten de foundations een UV-blokker met natuurlijke zinkoxide die ontstekingen minimaliseren.7. De invloed van haarproducten op de huid

Wanneer je haarproducten op siliconen basis gebruikt, kan dit ook de huid aantasten en je poriën verder verstoppen. Probeer natuurlijke producten te gebruiken, want hierdoor ziet je haar er niet alleen geweldig uit, maar zorgen ze er ook voor dat de huid gezond en acne-vrij blijft.


8. Eet gezond en gevarieerd

Elk orgaan in je lichaam heeft voedsel nodig om te functioneren. De huid is een van de grootste organen en reageert direct op voeding.


Probeer koffie, suiker, sterk bewerkte voedingsmiddelen (witte rijst, witbrood, pasta) en suikerachtig gedroogd fruit en sap te vermijden. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zoals bessen en appels en eet elke dag minstens 6 handenvol verschillende kleuren groenten. En vergeet niet elke dag minstens zes grote glazen water te drinken.


9. Verminder Stress

Wanneer we stress hebben, maakt het lichaam hormonale steroïden: cortisol aan. Dit verstoort de natuurlijke talgbalans en kan acne veroorzaken. Probeer meditatie of yogalessen (geen hete yoga!) om stressniveaus te verminderen.


10. Blijf van de puistjes af!

Ik snap dat het moeilijk is om naar die ontsierende puistjes en ontstekingen in je gezicht te kijken zonder er aan te pulken of ze uit te knijpen, maar blijf er vanaf! Elke keer dat je een puistje open maakt of uitknijpt, verspreidt de infectie en kan dit littekens of ergere infectie geven. Een paar dagen met acne is veel beter dan permanent met littekens. Onthoud dat acne controleerbaar is maar niet te genezen. Je dient geduld te hebben en te wachten tot je lichaam zichzelf weer in balans brengt.


Het combineren van een goede huidverzorgingsroutine met veranderingen in voeding en levensstijl kan acne met succes onder controle houden en het uiterlijk van je huid aanzienlijk verbeteren.


Wil jij meer weten over de huid? >> Lees dan de huidartikelen in mijn Blog via deze link


Vind jij mijn huidartikelen waardevol? Dan zou ik het superleuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande knoppen kan je dit artikel delen:Commenti


bottom of page