top of page

Salicylzuur

Salicylzuur is een prachtig ingrediënt dat veel wordt gebruikt in producten voor de vette/onzuivere (acne) huid. Wat doet dit zuur en wanneer kies je voor producten met salicylzuur? In dit artikel vertel ik je alles over salicylzuur.

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is een Beta Hydroxy Zuur (BHA) en komt van de boomschors van de wilg. Alle Beta Hydroxy Zuren zijn in vet oplosbaar en kunnen daardoor makkelijk in de poriën komen om talgproblemen op te lossen. Er zijn vele onafhankelijke wetenschappelijke studies waarin de effectiviteit van dit zuur bewezen is.


Waarvoor wordt salicylzuur gebruikt?

Dit zuur wordt ingezet als een peeling (ook wel exfoliant of resurfacing genoemd) om huidproblemen onder invloed van een verstoorde talgproductie aan te pakken. Het zuur verwijdert het overtollige talg en de dode huidcellen die de poriën verstoppen.

Wat voor resultaten geeft salicylzuur?

Salicylzuur kan hele mooie resultaten geven bij verschillende huidproblemen zoals: acne, rosacea, comedonen (mee-eters) en een vette huid. Het is belangrijk dat het product de juiste concentratie salicylzuur en pH waarde heeft om goede resultaten te geven. Zit er een te lage concentratie in of is de pH waarde te hoog of te laag, dan kan het gewenste resultaat niet behaald worden. Laat je altijd adviseren door een huidspecialist voor het beste resultaat.


Voor wie is salicylzuur geschikt?

Salicylzuur is een zuur dat in vet oplosbaar is. Daarom is dit zuur heel geschikt voor huidproblemen die veroorzaakt worden door een te hoge talgproductie zoals acne, puistjes en comedonen. Ook voor de vette en onzuivere huid is dit zuur heel geschikt. Ook bij een gevoelige huid kan salicylzuur gebruikt worden. Bij veel huiden wordt salicylzuur goed verdragen en daardoor is de kans op irritaties minimaal.


Wat doet salicylzuur voor de huid?

Salicylzuur heeft verschillende positieve werkingen op de huid waardoor het een breed inzetbare werkstof is.

Salicylzuur heeft een exfoliërende werking

Salicylzuur verweekt de bovenste huidlaag, waardoor de overtollige huidcellen loslaten van de opperhuid. Vervolgens wordt de huid gestimuleerd om sneller te vernieuwen, waardoor een “nieuwe” huid ontstaat. Dit verkleint de kans op op onzuiverheden zoals mee-eters en verstopte poriën. Daarnaast maakt het de huid glad en zacht en geeft het een jeugdige glans.


Salicylzuur remt ontstekingen en kalmeert de huid

Salicylzuur vermindert ontstekingen en roodheid in de huid. Salicylzuur wordt ook verwerkt in de pijnstiller ‘Aspirine’. Aspirine bevat acetylsalicylzuur. Dit is een variant op salicylzuur. De ontstekingsremmende eigenschap van salicylzuur zorgt ervoor dat puistjes worden opgeruimd. Dankzij het kalmerende effect van salicylzuur kan het ook worden ingezet bij een gevoelige huid.


Salicylzuur voorkomt verstoppingen

Salicylzuur is in vet oplosbaar, daardoor kan het tot diep in de poriën van de huid werken. Het lost overtollig talg in de poriën op en vermindert daarmee de kans op verstoppingen en ontstekingen die bijvoorbeeld acne veroorzaken.


Huidproducten met salicylzuur

Salicylzuur kun je ook thuis gebruiken in je dagelijkse huidverzorging. Het gebruik van producten met salicylzuur heeft veel voordelen. Dankzij het exfoliërende effect kunnen de zuren van peeling behandelingen optimaal in de huid werken. Het behandelresultaat verbetert aanzienlijk en daardoor zijn minder behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.


Waar dien je op letten als je salicylzuur gebruikt?


Zonbescherming

Bescherm je huid tijdens het gebruik van salicylzuur tegen de zon. De huid wordt gevoeliger voor UV-licht waardoor pigmentvlekken en uitdroging ontstaan. Bescherm je huid daarom minimaal met een (zonne)crème met SPF30+.


Concentratie en pH-waarde van salicylzuur

Salicylzuur is werkzaam bij een concentratie vanaf 0,5 - 2%. Hoe hoger de concentratie, hoe sterker de exfoliërende werking. Daarnaast dient de concentratie van het zuur niet alleen hoog genoeg te zijn, het product waarmee het gemengd is dient een pH-waarde tussen de 3,0 en 5,0 hebben om de werkzaamheid te behouden.


Huid laten wennen aan zuren

Als je producten gaat gebruiken met salicylzuur dien je de huid te laten wennen aan de producten. De huid kan in het begin een milde reactie geven op peelings of thuisproducten met salicylzuur. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de huid wat droog of trekkerig aanvoelt, rood/roze wordt, licht tintelt of een beetje gaat schilferen. Bij een aantal producten is het verstandig om het gebruik langzaam op te bouwen. Dit is afhankelijk van de gevoeligheid en dikte van de huid en de concentratie van salicylzuur in het product. Tijdens een huidscan krijg je een productadvies met gebruiksaanwijzing voor thuisgebruik.


Allergie

Wanneer je een allergisch bent voor Aspirine, wordt het gebruik van salicylzuur in peelings of thuisproducten afgeraden.


Zwangerschap

Het gebruik van salicylzuur in hogere concentraties dan 2% wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Er zijn alternatieven voor thuisproducten die je wel kan gebruiken als je zwanger bent.Vind jij mijn huidartikelen waardevol? Dan zou ik het superleuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande knoppen kan je dit artikel delen:Comments


bottom of page