top of page

Bakuchiol

Momenteel hoor je veel over het nieuwe ingrediënt Bakuchiol. Een plantaardig ingrediënt dat veel voordelen voor de huid biedt. Wat doet deze werkstof en voor welke huidtypes is het geschikt? Je leest het in dit huidartikel.

Wat is Bakuchiol?

Bakuchiol is een plantaardig ingrediënt dat wordt verkregen uit de bladeren en zaden van de Psoralea corylifolia-plant. Deze werkstof biedt verschillende voordelen voor de huid: Het vermindert rimpels en lijnen, werkt ontstekingsremmend, voorkomt hyperpigmentatie door zonschade, verzacht de huid en geeft de huid een jeugdige glans.


Wat doet Bakuchiol?

Deze werkstof bevat antioxidanten voor het beschermen van de huid tegen vochtverlies en het binnendringen van schadelijke stoffen en bacteriën. Het verzacht de huid, werkt ontstekingsremmend, stimuleert het vernieuwingsproces van de huid en vertraagt het huidverouderingsproces.


Ook voor de huid met milde acne is Bakuchiol zeer geschikt. Het kalmeert de roodheden, remt ontstekingen en helpt de huid bij het genezingsproces.


Waar zit Bakuchiol in?

Tegenwoordig zie je Bakuchiol in steeds meer producten verschijnen dankzij de door onderzoek aangetoonde effecten op de huid. Door Bakuchiol te combineren met Retinol (vitamine A) wordt de werking van de laatste gestabiliseerd. Bakuchiol kalmeert de huid en kan er zo voor zorgen dat de huid retinol beter tolereert.
Hoe gebruik je Bakuchiol?

Breng de huidverzorgingsproducten met het bakuchiol-extract altijd aan op de schone huid van gezicht, hals en decolleté. Breng altijd eerst het dunste product aan voor het dikste product. Is jouw product met bakuchiol een lichtgewicht serum? Dan breng je 'm aan vóór je nachtcrème. Gebruik je je bakuchoil overdag? Gebruik dan als laatste stap in je huidverzorgingsroutine altijd een dagcrème met minimaal SPF 30.


Kan ik beter een Bakuchiol-serum of Bakuchiol-olie gebruiken?

Steeds meer huidverzorgingsproducten bevatten bakuchiol. Gelukkig hoef je bij het kiezen geen rekening te houden met de textuur, want die heeft geen invloed op de werking. Wat belangrijk is, is de concentratie bakuchiol in een product. Onderzoek heeft uitgewezen dat 0,5 tot 2% de juiste hoeveelheid is voor zichtbare resultaten.


Is Bakuchiol een natuurlijk alternatief voor Retinol?

Bakuchiol en Retinol hebben veel overeenkomsten qua werking voor de huid. Toch zijn de werkstoffen niet identiek. Daarom zijn deze twee werkstoffen een gouden combi! Ze versterken elkaars werking en houden de huid in balans.

Gebruik bij deze combi altijd een anti-zonnebrandproduct met minimaal SPF 30. Bakuchiol is stabiel in zonlicht, maar Retinol niet (Daarom raad ik het altijd aan om Retinol als nachtverzorging te gebruiken). Een anti-zonnebrandcrème biedt bescherming tegen schadelijke UV-stralen en is essentieel om de beste resultaten te krijgen én te houden.


Bakuchiol gebruiken tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding

Hier zijn nog de meningen over verdeeld. Op dit moment is er nog te weinig onderzoek naar gedaan hoe de effecten op de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding zijn. Raadpleeg jouw arts als je zwanger bent of borstvoeding geeft, voordat je een product met bakuchiol gebruikt.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page