top of page

De invloed van voeding op de huid met eczeem

Alles wat je eet heeft invloed op je lichaam, dus ook op de huid. In dit artikel vertel ik je meer over de relatie tussen voeding en eczeem. Een huidprobleem waar je nooit meer vanaf komt, maar wel rustig kunt houden door op je voeding te letten.

Een droge huid kan zowel eczeem veroorzaken als het gevolg ervan zijn. Dit huidprobleem heeft baat bij voedingsmiddelen met veel bètacaroteen, vitamine E en essentiële vetzuren. Vitamine A heeft een positieve invloed te op de rijping van nieuwe huidcellen en beschermt tegen vrije radicalen. >> Klik hier om te lezen wat vrije radicalen zijn.


Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan essentiële vetzuren kunnen zwelling verminderen door het ondersteunen van de productie van hormoonachtige stoffen - prostaglandinen - met een ontstekingsremmende werking. Bij sommige mensen met eczeem worden afwijkingen in het immuunsysteem aangetroffen. Deze mensen dienen (net als mensen met allergieën, astma en eczeem in de familie) regelmatig afweer versterkende voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan zink, vitamine C en vitamine E te gebruiken. Vitamine C en E werken als antioxidanten die het lichaam en de huid tegen vrije radicalen beschermen. >> Klik hier om te lezen wat antioxidanten zijn.


Vitamine C remt de ontstekingsstof in de huid die de allergenen bestrijdt in de huid door de weerstand te verhogen. Vitamine E bevordert het genezingsproces in de huid voor een sneller en beter herstel van de huid.


Geneeskracht uit de keuken

Huidverbetering komt ook voor een groot deel van binnenuit. Deze voedingsmiddelen dragen bij aan een sterke, gezonde huid met meer weerstand:


Voedingsmiddelen:

Mango, spinazie, wortels en zoete aardappel

Bouwstof

Bètacaroteen

Effect op de huid

Bètacaroteen werkt als een antioxdant. Het neutraliseert schadelijke stoffen die de huid kunnen beschadigen.


Voedingsmiddelen

Lijnzaad, plantaardige olie en vette vis

Bouwstof

Essentiële vetzuren

Effect op de huid

Bevordert het vrijkomen van ontstekingsremmende stoffen. Daardoor verminderen ontstekingen die vaak voorkomen bij eczeem.


Voedingsmiddelen

Avocado, broccoli, tomatensap en zonnebloempitten

Bouwstof

Vitamine E

Effect op de huid

Verbetert het immuunsysteem. Deze bevordert de natuurlijke reactie op allergenen die eczeem uitlokken.


Voedingsmiddelen

Bonen, gevogelte, volkoren producten en zaden

Bouwstof

Zink

Effect op de huid

Zink heeft een ontstekingsremmende werking. Daarnaast versterkt het de afweer van het lichaam en de huid.


Voeding die je beter kan vermijden

Er zijn ook voedingsmiddelen die je juist beter kan vermijden waarvan is onderzocht dat ze eczeem kunnen verergeren. De voedingsmiddelen die erom bekend staan dat ze eczeem kunnen verergeren zijn: Zuivel, tarwe (gluten), eieren, varkensvlees, pinda’s en soja. Ook alle kunstmatige toevoegingen en toxische stoffen in fabrieksmatige voeding kunnen eczeem verergeren.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page