top of page

Deze voeding kan je beter laten staan

'Je bent wat je eet' heb je vast en zeker al vaak gehoord. De huid is voor een groot deel een reflectie van je darmen. Het laat zien hoe gezond je eet. Voeding kan een hoop schade aanrichten in de huid. Als je jouw huid optimaal en gezond wil houden is het belangrijk om jouw voeding onder de loep te nemen. In dit artikel lees je meer over welke voeding je beter kan vermijden voor een mooie huid.

(Snelle) suikers

Vermijd producten met een hoge glycemische index. Dit zijn producten met snelle suikers waarbij de bloedsuikerspiegel snel omhoog schiet. Denk hierbij aan bepaalde zuivel- en graanproducten, snoep, koek, frisdrank, energy drank, vitaminedrank en fruitdrank. Een hoog suikergehalte kan invloed hebben op acne. De “suikerpiek” in het bloed zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert de productie van het hormoon: androgeen. Dit hormoon veroorzaakt vaak huidontstekingen.


Ook rimpels ontstaan door glycatie (versuikering) van je huid. Suikermoleculen worden opgenomen in het bloed en hechten zich aan de proteïnen in ons lichaam, waardoor deze aan elkaar gaan plakken. (Advanced Glycation Endproducts (AGE’s)). Aangezien proteïnen de bouwstenen zijn van alle weefsels in het lichaam, inclusief de huid (die grotendeels bestaat uit de proteïnen collageen en elastine), heeft de consumptie van suiker een rechtstreeks effect op de huid. Het collageen wordt stijver en minder elastisch. Daardoor wordt de huid minder soepel en verschijnen rimpels vele malen sneller.


Zuivel producten

Er zijn vele studies die laten zien dat het nuttigen van zuivel gepaard gaan met acne (volgens de journal van de Amerikaanse academie van dermatalogie (47,335) ). De hormonen en lactose die in zuivel terug te vinden is, werkt als een trigger op huidonstekingen. Probeer daarom zuivel producten te grotendeels te laten staan en kies daarvoor plantaardige vervangers zoals: amandel/havermelk of bijvoorbeeld kokos yoghurt. Bij een onrustige huid huid raad ik je aan om zuivelproducten eens te schrappen uit je voedingspatroon. Na 4-6 weken merk je zichtbaar het verschil!


Verkeerde vetten

Kies niet voor geharde vetten en transvetten. Transvetten zijn schadelijk voor de gezondheid. Dit vind je terug in bewerkte producten zoals: margarine, halvarine, koekjes, pizza's en koffiemelkpoeder. Kies in plaats van margarine voor biologische (ongezouten) roomboter. Roomboter is een natuurlijk, onbewerkt natuurproduct en bevat vitamine A, D en E. Roomboter is mechanisch vervaardigd en niet chemisch bewerkt zoals halvarine en margarine. Avocado's zijn een goede bron van gezonde onverzadigde vetten. Avocado's werken daarnaast zeer ontstekingsremmend.


Frituur & bakken met olie

Het verhitten van vetten zorgt voor oxidatie. Vetten oxideren al bij het verhitten boven de 25 graden (oxidatie zorgt voor het vrijkomen van schadelijke stoffen en is belastend voor het lichaam). Gebruik bij het bakken alleen kokos- of palmvet, deze oxideren nog niet boven de 25 graden. Vetten zijn ook erg slecht af te breken door de lever waardoor het gaat samenklonteren in het bloed en een storing in de hormonen veroorzaakt. Wil je toch op zijn tijd een lekker bordje friet? Kies dan voor (zelfgemaakte) oven friet. Tip: Gebruik eens zoete aardappel of pastinaak in plaats van aardappel!


Alcohol

Alcohol is zeer uitdrogend voor het lichaam. Vocht houdt de huid gezond en glanzend. Ook werkt vocht als een transportmiddel in de huid. Het zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen naar alle organen inclusief de huid. Daarnaast zorgt het vocht in de huid voor de afvoer van afvalstoffen via het bloed. Wanneer het vochtgehalte te laag is, ontstaan rimpels en huidproblemen vele malen sneller.


Wil jij meer weten over de huid? >> Lees dan de huidartikelen in mijn Blog via deze link. Je kan al jouw vragen stellen onderaan deze pagina bij commentaren. Ik beantwoord ze graag!


Vind jij mijn huidartikelen waardevol? Dan zou ik het hartstikke leuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande knoppen kan je dit artikel delen:

Comments


bottom of page