top of page

Haaruitval

Elke dag verlies je gemiddeld zo'n 50-100 haren. Maar wat als je veel meer verliest dan dat? Wanneer je veel meer haar verliest dan gemiddeld, dan spreken we van haaruitval. Wat is de oorzaak en wat kan je eraan doen? Je leest het in dit artikel.

Wat is haaruitval?

Haaruitval is een natuurlijk proces. Gemiddeld verlies je zo'n 50-100 hoofdharen per dag. Bovendien komt het vaak voor dat mannen vanaf hun twintigste jaar meer haren beginnen te verliezen. Dit is vaak erfelijk bepaald. Meestal begint dat rond de kruin en de slapen. Diezelfde vorm van haarverlies kan ook bij vrouwen voorkomen maar begint dan meestal op wat oudere leeftijd. Bovendien wordt bij vrouwen de hele haardos dan dunner in plaats van bepaalde plekken zoals bij mannen. In sommige gevallen kunnen aandoeningen van de haren tot meer haaruitval leiden.


Wat zijn de symptomen bij haaruitval

Op zich is het verlies van een flink aantal haren per dag dus niet verontrustend. Als het in de familie veel voorkomt, is de kans groot dat het erfelijk bepaald is. Maak jij je zorgen over de hoeveelheid haaruitval dan kan je testen hoeveel haar je verliest per dag. Je probeert een week lang iedere dag alle uitgevallen haren te verzamelen. Tel de haren en stop ze in een envelop. Zoals eerder gezegd, is een haaruitval van gemiddeld 100 haren per dag normaal.


Hoe ontstaat haaruitval?

Gezond hoofdhaar groeit ongeveer 2 tot 5 jaar. Daarna blijf de haar in een soort rustfase gedurende ongeveer 5 maanden. Na deze ‘rustfase’ valt de haar uit. Daarna start de haarwortel met het produceren van een nieuwe haar. Als de haarwortel dood is (bijvoorbeeld bij brandwonden of bij sommige huidziekten) of afwezig is, wordt er geen nieuwe haar geproduceerd. Soms produceert de haarwortel zulke dunne haren dat de haar afbreekt zodra hij buiten de wortel uitkomt. Hoofdhaar groeit ongeveer met een snelheid van 1 cm per maand. De haren van de wenkbrauwen groeien ongeveer 10 weken. Het dunner worden van het haar op bepaalde plekken (bij de man op de kruin en/of aan de slapen en bij vrouwen het dunner worden van de gehele haardos) ‘hoort’ bij bepaalde families. Bij de meest voorkomende vorm van haarverlies spelen drie factoren een rol: mannelijk hormoon, erfelijkheid en veroudering.


Is het ernstig en wat kan je verwachten?

Haarverlies is op zich niet ernstig. Het kan wel door sommige mensen (met name vrouwen) als erg ontsierend ervaren worden. Slechts bij 1 op de 1000 mannen en 2 op de 1000 vrouwen heeft bij haaruitval met een aandoening te maken.


Wanneer naar de huisarts?

Wanneer er plotseling sprake is van veel haarverlies (zie de eerder genoemde test, meer dan 100 haren per dag) en/of als de haaruitval gepaard gaat met andere klachten, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.


Bijkomende klachten kunnen het volgende zijn:

- Bloedarmoede

- Ondervoeding

- Koorts

- Gewichtsverlies

- Algemeen ‘ziek’ voelen

- Als bijwerking bij het gebruik van medicijnen


Soms wordt de haaruitval door bepaalde externe factoren bepaald. Voorbeelden zijn:

- Agressieve haarcosmetica (permanenten, ontkroesmiddelen)

- Door vaak en/of te heet het haar te föhnen

- Door het haar te mishandelen met hete borstels

- Bij bepaalde “strakke” haarstijlen (strakke paardenstaarten, vlechten, etc.)

- Overmatig en/of fel zonlicht

- Gebruik van bepaalde medicijnen (hormonen, de anticonceptiepil, cytostatica, chemotherapie)

- Vergiftigingen (thallium, arsenicum, bismut, lood, en kwik)

- Bestraling


Haarverlies in wimpers en wenkbrauwen

Naarmate je ouder wordt wordt het hoofdhaar vaak dunner. Ook bij wimpers en wenkbrauwen komt dit vaak voor. In mijn Huidstudio krijg ik vaak de vraag of er ook een betere oplossing is dan elke dag tekenen met een potlood. En dat is er. Permanente make-up is een uitkomst voor dames die weinig wimpers en/of wenkbrauw haren hebben. Het zit dag- en nacht perfect, is waterproof en het maakt je gezicht sprekend. Ben jij benieuwd naar wat ik voor jou kan doen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier of boek vrijblijvend een consult.


Heb jij nog vragen n.a.v. dit artikel? Je kan onder dit artikel een reactie schrijven met jouw vraag. Ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page