top of page

Houdbaarheidsdatum van producten

Huidverzorgingsproducten en make-up hebben net als voedsel een houdbaarheidsdatum. De tijd gaat in zodra de verpakking geopend wordt. Let er daarom op dat je nooit producten aanschaft met een geopende verpakking. In dit artikel vind je meer informatie over de houdbaarheidsdatum per product.

Op de meeste verpakkingen staat een pictogram: een open potje en een cijfer gevolgd door de letter M. Dat cijfer staat de houdbaarheidsperiode van het product als deze geopend is. De M staat voor maand. Bijvoorbeeld: 12M = 12 maanden houdbaar na openen.


Houdbaarheidsdatum per product


6 maanden:

Mascara


12 maanden:

Crème/Moisturiser

Reiniger/Cleanser

Peeling

Serum

Anti Zonnebrandcrème

Oogcrème

Foundation

Gezichtspoeder

Concealer

Vloeibare eyeliner


24 maanden:

Lippenstift

Lippenbalsem

Lippotlood*

Oogschaduw

Oogpotlood*

Nagellak**


Overige houdbaarheid:

Ampullen: 2 uur (direct opmaken na het openen)


* Slijp je potlood regelmatig bij

** Zorg ervoor dat de nagellak goed afgesloten wordt, dit voorkomt uitdroging van de nagellak. Maak bijvoorbeeld de rand van de nagellakfles regelmatig schoon met nagellak remover. Dit zorgt ervoor dat de fles zich beter sluit en opent.


Irritatie

Naast het feit dat cosmetische producten een houdbaarheidsdatum hebben, kan verouderde make-up schadelijk zijn voor de gezondheid. Langdurig gebruik van vervallen cosmeticaproducten kan tot huidirritatie of huiduitslag leiden. Ook infecties van de huid of een gevoelige huid zijn het gevolg hiervan. Verschillende bacteriën en schimmels die leven op de huid zorgen ervoor dat cosmetische producten bederven.Bewaartips

• Sluit producten goed af, geef de voorkeur aan producten in een tube of pompflacon.

• Bewaar producten in het donker.

• Bewaar de producten koel.

• Zit niet met ongewassen vingers in een pot crème. Was de handen goed of gebruik een schone spatel (bij het gebruik van een spatel dien je dit elke dag met alcohol schoon te maken).

• Was de kwasten en penselen regelmatig (1x per week) met water en een milde zeep (tip: babyshampoo).

• Leen je make-up nooit uit aan anderen.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen stellen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page