top of page

Huidkanker

Huidkanker is de vorm van kanker die wereldwijd het meest voorkomt. De grootste aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of de verandering van kleur en/of grootte van een al bestaande huidafwijking zoals bijvoorbeeld een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker uiten zich op dezelfde manier. Soms verschijnt er een wasachtig, bleek, glad, glanzend bultje. In andere gevallen ontstaat er een stevige rode knobbel die soms kan bloeden of een korst kan vormen en niet vanzelf verdwijnt.

De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn: Actinische Keratose, Basaalcelcarcinoom, plaveiselcel carcinoom en de melanoom. Het is zeer belangrijk om deze plekken te laten behandelen door een arts. Het komt veel vaker voor dan je denkt. Dus als je twijfelt over een plekje: Ga naar de (huis)arts! Je kan beter een keer voor niks heen gaan, dan dat je ernstige gevolgen ervan ondervind. Dankzij mijn dermatologie lessen heb ik veel kennis opgedaan om de plekjes te leren herkennen, echter ben ik geen arts. Ik kan als je twijfel t altijd de twijfelachtige plekken bekijken. Indien ik vermoed dat het behandeld dient te worden maak ik altijd een verwijzing voor de huisarts. Alleen een arts mag een diagnose stellen.


Actinische Keratose

De naam Actinische (door zon veroorzaakte) Keratose (verhoorning) zegt het al: zonschade. Deze huidaandoening wordt gezien als het voorstadium van huidkanker. Deze plekjes komen veel voor op het gezicht, decolleté, armen, handen en rug. Bij kale(nde) mannen en vrouwen zie je deze plekken ook veelal op het hoofd. De plekken zijn vaak grillig van vorm, licht rood verkleurd en schilferen. Soms komt er een klein korstje op (vaak van het wegkrabben). Het plekje verdwijnt niet uit zichzelf en zit er al langer dan 6 weken. Deze plekken zijn zeer makkelijk te behandelen door de huisarts. Vaak worden ze behandelt met stikstof of een crème/gel/zalf.


Basaalcelcarcinoom

De Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende huidkanker. Je ziet een langzaam groeiend plekje op de huid, vaak op de gebieden die veel aan de zon zijn blootgesteld. Je ziet een knobbel/gezwel (glanzend bultje) die wat glimt en langzaamaan in grootte toeneemt. Ook zie je in het plekje vaak rode adertjes ontstaan met soms in het midden een klein zweertje. Deze vorm van huidkanker zaait bijna nooit uit, maar wordt wel groter. D.m.v. een incisie wordt het plekje verwijderd. Er moet met een flinke marge om het plekje heen gesneden worden. Dus hoe langer je met dit plekje wacht, hoe groter de marge om te snijden wordt. Met name in het gezicht is dit natuurlijk erg vervelend.


Plaveiselcel carcinoom

Ook deze vorm van huidkanker zie je het meest voorkomen op de door de zon blootgestelde gebieden van de huid: gezicht, decolleté en armen/handen. Dit is vaak een langzaam groeiend rood/roze/huid-kleurige knobbel waar vaak een schilferend korstje op zit. Als de schilvering los laat komt er een zweer tevoorschijn. Deze knobbel kan uitgroeien tot een grote tumor, wel groter dan 1 cm. Deze vorm van huidkanker komt veel voor bij mensen boven de 60 jaar. D.m.v. een incisie wordt het plekje verwijderd. Er moet met een flinke marge om het plekje heen gesneden worden. Dus hoe langer je met dit plekje wacht, hoe groter de marge om te snijden wordt. Met name in het gezicht is dit natuurlijk erg vervelend.


Melanoom

Deze vorm van huidkanker ontwikkeld zich in pigmentcellen. Vaak zie je moedervlekken die veranderen. Daardoor zie je melanomen vaker bij blanke huiden terug. Je kan groei, kleurverandering, jeuk, bloeding, ontsteking of zweren zien in de moedervlek. Deze vorm van huidkanker kan zich in de lymfeklieren verspreiden en alle organen aantasten. Melanomen kunnen in verschillende varianten voor. Sommigen liggen plat op de huid, of ze worden verheven, waardoor ze op de huid komen te liggen. Den een ontstaat uit een moedervlek, de ander heeft helemaal geen pigment. Het is heel moeilijk om melanomen te ontdekken, ook voor een arts. Steek daarom niet je hoofd in het zand, maar bel toch jouw arts om een "gek plekje" te laten bekijken. Bij gekke moedervlekken kan je het beste letten op de volgende punten: Meer dan 3 kleuren, een onregelmatige/asymmetrische vorm (hij is niet rond/ovaal), hij is groter dan 1 cm, hij groeit maar door in/op de huid. Een melanoom moet meteen worden verwijderd als deze wordt geconstateerd. Omdat een melanoom zich overal in het lichaam kan gaan verspreiden. Dit maakt een melanoom een van de gevaarlijkste vormen van huidkanker.


Bij twijfel aan een plekje op jouw huid kan je altijd een bezoek brengen aan Huidstudio Leek of bij jouw huisarts. Per vorm verschilt het of deze door de huisarts behandelt wordt of dat je doorverwezen wordt naar een dermatoloog.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page