top of page

Pubertijd en acne

Acne komt bij jongeren vaak door hormonale schommelingen in de groei. Deze schommelingen zorgt voor een verhoging in de talgproductie waardoor de huid onzuiver wordt en acne kan ontstaan. In dit artikel vertel ik meer over acne bij tieners.

Factoren van buitenaf

Naast hormonale schommelingen zijn er ook factoren van buitenaf die invloed hebben op acne en onzuiverheden. Zoals een intolerantie voor voeding (reactie op de voeding), medicijn gebruik, roken, (te) veel zon, verkeerde cosmetica, het niet reinigen van de huid, onvoldoende hygiëne of het eten van suikerrijke voeding. Met onvoldoende hygiëne bedoel ik weinig handen wassen, een vieze kussensloop of bijvoorbeeld een bacterierijke telefoon. Maar ook druk of wrijving van een pony, pet of helm kan acne veroorzaken.


Wat niet te doen?

De puistjes zelf gaan uitknijpen. Doordat je er zelf aan gaat zitten kun je littekens veroorzaken in de huid. Ga ook niet onder de zonnebank. De UV straling maakt de huid alleen maar dikker waardoor er meer onzuiverheden ontstaan. Ook droogt UV de huid uit. Doordat de bruine tint de plekjes verdoezelt lijkt de acne minder. Maar het droogt de huid enorm uit, waardoor de conditie van de huid verslechtert. Smeer de huid ook niet dicht met make-up. Dit verstopt de talgklieren. Wil je het toch wat camoufleren kies dan een zuurstof doorlatende foundation of een minerale foundation met zinkoxide. Deze foundations hebben een genezende werking op acne en verstoppen de huid niet.


Wat wel te doen?


Houdt de huid schoon

Reinig je huid met een reiniger die afgestemd is op de type acne. Bijvoorbeeld de PCA Skin Facial Wash met een zuur erin of de Babor Gel&Tonic 2 in 1 om de ontstekingen tegen te gaan en sneller te genezen.


Exfoliëer de huid

Acne kan ontstaan door een te dikke huidlaag, daarom is het goed om de huid te ontdoen van teveel aan dode huidcellen. Dit kun je het beste doen met een product met salicylzuur. Gebruik bij een actieve acne geen peeling met korrels. Dit kan de acne alleen maar meer irriteren en verergeren doordat je het openmaakt en de bacteriën verspreiden. Kies bij zeer actieve acne bijvoorbeeld de Smoothing toner van PCA Skin. Een lotion met zuren die de huid peelt en ontstekingen en onzuiverheden vermindert.


Behandel de ontstekingen

Benzac 5% is een crème voor het behandelen van jeugdpuistjes. Deze crème remt de talgproductie en werkt licht peelend. Smeer benzoylperoxide niet alleen op het puistje zelf, maar op het hele aangedane gebied. Puistjes doen er ongeveer twee weken over om te voorschijn te komen. Met andere woorden: Als je met een cosmetica product alleen de bestaande puistjes behandelt, zal de acne over twee weken dus niet verbeterd zijn. Bij acne heeft de zogenaamde spot-treatment dus niet veel zin. Deze crème kun je bij de apotheek halen. Een zachter alternatief is de acne cream van PCA Skin. Deze acne crème werkt naast het uitdrogen van de ontsteking ook op het hydrateren en verzorgen van de aangedane huid. Dit bevordert het herstel en de genezing.


Verzorg de huid

Een vette/acne huid heeft vaak een groot vochttekort. Door dit tekort wordt de huid gestimuleerd om meer talg en huidcellen te produceren. Het gevolg: Nog meer onzuiverheden en acne. Kies voor een luchtige en hydraterende gel-crème. Hoe meer olie in de crème, hoe sneller de talgklieren verstoppen en gaan ontsteken. Daarnaast is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon in de zomermaanden met een luchtige zonnecrème. Wanneer je met acne in de zon gaat heb je kans op Post inflammatoire hyperpigmentatie. Dit zijn rood/blauw/bruin geleurde pigmentvlekken die ontstaan na een ontsteking.
Extra advies

Verwissel je kussensloop elke 2 dagen. Gebruik voor de 1e nacht de ene kant van de kussensloop en de 2e nacht de achterkant van de kussensloop. Zo slaap je altijd op een schoon kussen! Ken jij de beauty pillow al? Ideaal voor een huid met acne. Deze schuurt niet over de huid waardoor je puistjes niet open gaan 's nachts!


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page