top of page

Rosacea - Een veel voorkomend huidprobleem

Veel mensen hebben last van rosacea zonder dat ze het weten. Wat is rosacea en wat kan je er aan doen? Je leest het in dit artikel.

Wat is Rosacea?

Rosacea is een ongevaarlijke maar ontsierende huidafwijking in het gelaat. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. De aandoening kan lijken op acne, maar Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, vaak na het 30ste jaar. Rosacea komt vaker voor bij mensen met een bleke huid dan bij een getinte huid. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor, maar wel in ergere mate. Rosacea kan goed behandeld worden, maar het heeft de neiging om steeds opnieuw de kop op te steken.


Hoe herken je Rosacea?

- Regelmatig een rode/gevlekte huid. Vooral na inspanning, roken, het drinken van alcohol, bij weersveranderingen en het eten van bepaald (gekruid) voedsel.

- Een toename van kleine bloedvaatjes in het gezicht dat lijkt op couperose.

- Kleine bultjes en pukkeltjes die niet goed uitgedrukt kunnen worden.

- Gevoelige huid

- Vaak reacties op cosmetica.

- Vaak een brandend of prikkelend gevoel in de huid.

- Gevoelige of snel geïrriteerde ogen.


Herken jij deze kenmerken? Dan is er een grote kans dat jij last hebt van rosacea. Je kunt dit vast laten stellen bij de dermatoloog. Deze veelvoorkomende huidaandoening begint vaak na het dertigste levensjaar en het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak wordt rosacea door de pukkeltjes en bultjes verward met acne, maar verder lijken de beide huidaandoeningen totaal niet op elkaar.


Herken Rosacea

Rosacea heeft de volgende kenmerken:

- Roodheid in de huid

- Langdurig blozen

- Verwijde bloedvaten (couperose)

- Bultjes (papels) en pukkeltjes (pustels)


Vaak heeft de helft van de mensen met rosacea ook last van oogklachten zoals droge ogen of vaak oogontstekingen. Dit probleem wordt vaak beschreven als continue een zandkorrel in het oog. Verder kan de huid heftig reageren op bepaalde omstandigheden waarbij de huid heftig kan prikken, branden, jeuken en erg droog/trekkerig aanvoelt. Uiteindelijk kan de huid verhoornen (verdikken), hierdoor kan er vochtophoping onder de huid ontstaan (oedeem). Dit komt vooral veel voor bij mannen.


Oorzaak

De oorzaak van rosacea is nog steeds niet precies bekend. Onderzoekers denken dat het komt van de Demodex mijt op de huid. Rosacea kan flink geprikkeld worden door factoren van buitenaf zoals warmte, voeding, geneesmiddelen, zon(nen) en het gebruik van cosmetica. Vooral hormoonzalven doen een rosacea huid niet heel goed. Factoren zoals roken, alcohol gebruik, weersomstandigheden, stress, emotie, gekruid eten en veel blootstelling aan de zon kunnen de klachten van rosacea verergeren.


Verschillende stadia

In het beginstadium beperken de klachten zich meestal tot blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid of ‘flushing’) of een langdurende roodheid van de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Vaak gaat dit gepaard met prikkende, soms pijnlijke steken in het gezicht na blootstelling aan wind, kou of na het wassen van het gezicht. Er treedt vrijwel nooit jeuk op. Dit noemen we type 1


In een later stadium worden op de wangen zeer kleine bloedvaatjes zichtbaar die niet meer verdwijnen. Dit wordt ook wel couperose genoemd. Er kunnen ook rode bultjes (papels) en puistjes (pustels) ontstaan, vooral op de wangen, neus en kin en soms in het gehele gezicht. Rosacea wordt daarom ook wel eens acne rosacea genoemd, hoewel het geen acne is. De poriën in de huid worden beter zichtbaar. In dit stadium kunnen ook oog- en ooglidafwijkingen optreden. Dit noemen we type 2.


Bij type 3 ontstaan er grotere puistjes en dikke rode schijven in de huid. Soms is er sprake van een opgezwollen huid door vochtophoping, de huid voelt ruw en schilferig en wordt hard en knobbelig.

Advies

Maak een afspraak bij de dermatoloog voor een diagnose. Als je weet dat je rosacea hebt kan je rekening houden met jouw gevoelige huid. Na de diagnose kan jouw huid behandeld worden bij Huidstudio Leek om de rosacea onder controle te houden. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekeraar kan je met een doorverwijzing in aanmerking komen voor een vergoeding van jouw behandeling bij Huidstudio Leek.


Voeding en de rosacea huid

Voeding kan veel effect hebben op de huid. Vooral een gevoelige huid met rosacea. Verschillende voedingssoorten hebben veel invloed op rosacea. De belangrijkste op een rijtje:


Koolhydraten

Koolhydraten zorgen voor een wisselende bloedsuikerspiegel, wat de huid met rosacea overprikkelt. Gebruik volkoren producten en mijdt zoveel mogelijk de witte meel producten zoals witbrood, pasta en koekjes.


Specerijen

Kruid het voedsel dat je maakt niet te scherp. Scherpe kruiden zorgen voor teveel verwijding van de bloedvaten en maakt de rosacea roder van kleur. Matig de inname van natrium en zout. Kies als vervanging voor Himalaya zout.


Eet zo onbewerkt mogelijk en bekijk de ingrediëntenlijsten

Kies je eten zo puur en onbewerkt mogelijk. Dit zorgt ervoor dat de lever zo min mogelijk belast wordt. Wanneer de lever moeite krijgt met het filteren van de voeding zal deze verzwakken. Lees de ingrediëntenlijst op de verpakking goed door voordat je iets in de winkelwagen gooit. Kies de kortste ingrediëntenlijst en weet wat je eet.


Histamine rijke voeding

Histaminerijk voedsel vergert roodheden in de huid. Producten zoals varkens/lams vlees, schaal en schelpdieren, schimmelkazen, temph, tofu en soja bevatten veel histamine. Met name groenten en fruit zoals tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien en kruiden als kaneel en koriander zijn beruchte histaminebronnen. Er zijn meer histamine rijke voedingsmiddelen. Op internet vind je meer lijsten met histamine rijke voeding.


Vitamines

Wanneer je niet genoeg vitaminen binnenkrijgt kan je ze in de vorm van een supplement innemen. Vitamine B en D en omega 3 doen de rosacea huid goed.


L-Lysine

Neem extra aminozuur L-lysine. Dit zit in noten, zaden, ei, vlees en vis. Je kan het ook in supplementvorm nemen. Eerlijk gezegd is dit beter omdat een lage dosis L-Lysine weinig zin heeft. L-lysine versterkt het immuunsysteem en is onder andere een bouwsteen voor het lichaam.


Overige tips

Vermijdt alcohol (vooral rode wijn). en matig het eten van chocolade. Eet liever geen kaas en drink geen koffie. Neem daarnaast extra probiotica voor het herstellen van de darmflora. Ook roken kan rosacea sterk verergeren.


Omdat elke huid is anders is, zal elke huid anders reageren op voeding. Kijk op welke voeding jouw huid en lichaam reageert. Wanneer je iets laat staan, doe dit dan 4 weken lang en test 1 voedingsmiddel tegelijk . Dit omdat de celdeling van de huid uit 28 dagen bestaat en je duidelijk kan zien op welke voeding je reageert. Test je het korter, dan kan je het effect niet zien.


Huidverzorging voor de rosacea huid


Less is more

Het is belangrijk om de huid zo min mogelijk te belasten. Gebruik producten speciaal voor de gevoelige/rosacea huid. Hou het bij een milde reiniging met bijvoorbeeld lichte zuren (de huid heeft een zure ph waarde) en een serum en/of crème met antioxidanten zoals vitamine C. Kies voor parfumvrije producten. Gebruik geen parfum op je huid, maar spray dit aan de binnenkant van je kleding. Dit voorkomt irritaties op de huid. Laat je adviseren door de huidspecialist om te kijken wat het beste bij de huid past.


Gebruik een zonnecrème met minimaal SPF 30

Gebruik dagelijks een zonnecrème met een hoge zonbescherming factor (SPF30+). Omdat de huid zeer kwetsbaar kan zijn is het belangrijk om 's ochtends al een beschermende zonnecrème aan te brengen die de huid beschermt tegen beschadigingen van de zon. Hoe meer de huid beschadigd raakt, hoe erger de rosacea wordt.


Temperatuurverschillen & zon mijden

Voorkom extreme temperatuursverschillen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bezoekje sauna. Ook teveel zonnebaden is niet bevorderlijk voor de huid. Teveel zon is bij sommige mensen juist de oorzaak van deze chronische huidaandoening.


Ontspanning

Stress is de grootste boosdoener voor jouw huid. Bij te veel aan stress verergert de rosacea in de huid. Dit komt door de grote hoeveelheid cortisol, het stresshormoon dat vrijkomt. Stress veroorzaakt enorme rode blossen in de huid. En de huid met rosacea kan van een stress moment nog dagen last hebben.


Ga niet intensief sporten

Ga niet te intensief sporten. Hierdoor komt er veel extra doorbloeding in je huid waardoor de rosacea weer opvlamt. Kies ervoor om elke dag een half uur op lage intensiteit te bewegen.


Gebruik van eventuele geneesmiddelen

Rosacea is een huidaandoening waar nog geen specifiek medicijn voor is gevonden. Wel kan er goed op antibiotica gereageerd worden (oraal of uitwendig in crème vorm). Vraag je huisarts/dermatoloog om meer informatie hierover. Zelf ben ik niet van de medicatie, omdat je dan alleen de symptonen aanpakt. En niet de oorzaak.


Product advies

Omdat elke huid met rosacea anders is, bestaat er niet maar 1 product advies. Wel raad ik je aan om zeer milde en parfumvrije producten te gebruiken. Sinds ik zelf rosacea heb, ben ik op zoek gegaan naar een merk om dit huidprobleem aan te pakken. Na een paar jaar testen ben ik uitgekomen bij Synergie Skin. Na 5 behandelingen en het gebruik van de producten is mijn rosacea (type 1) onder controle. Ben jij nieuwsgierig naar dit merk? Klik dan op onderstaande knop om dit merk en producten te bekijken:


bottom of page