top of page

Zonneallergie

Je bent heerlijk een dag buiten in de zon geweest, maar nu zit je onder de puistjes die enorm jeuken. Grote kans dat je een zonneallergie hebt. Wist je dat maar liefst 33 miljoen mensen in Europa last hebben van zonneallergie? Dit wordt ook wel 'Mallorca' acne genoemd. Bij een zonneallergie heb je kleine rode bultjes die enorm kunnen jeuken en/of bijten. In dit huidartikel vertel ik je meer over zonneallergie.

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem. Het immuunsysteem reageert op een allergeen: Een lichaamsvreemde stof dat door de huid als schadelijk wordt beschouwd. De reactie van de huid is het aanmaken van histamine. Histamine zorgt voor jeuk en dat bloedvaten uit gaan zetten waardoor de huid rood kleurt. Dit zorgt voor het afvoeren van de afvalstoffen in de huid. Daarnaast ontstaan er vochtophopingen in de huid zodat de schadelijke stoffen eenvoudig afgevoerd kunnen worden.


Wat is een zonneallergie?

We spreken van een zonneallergie als er een abnormale reactie ontstaat in de huid na blootstelling aan de zon of andere lichtbronnen (bijvoorbeeld een zonnebank of gloeilampen). Een zonneallergie is een huiduitslag en komt voornamelijk voor bij de lichte huidtypen. Geslacht en leeftijd hebben hier geen invloed op. Waarom de één wel last krijgt van zonneallergie en de ander niet is onbekend. Zonneallergie kan ook ontstaan achter het glas (UVA doorlatend), in de schaduw, met (zon)beschermende producten op de huid en tijdens lichte bewolking. Dit komt omdat de huid abnormaal gevoelig op UVA-straling kan reageren. Ook bepaalde medicijnen, cosmetica, parfum en eczeem kunnen een zonneallergie veroorzaken. Raadpleeg jouw huidarts of -specialist voor meer informatie en/of lees de bijsluiter van jouw medicijnen en producten.

Hoe ziet een zonneallergie eruit?

Een zonneallergie kan op elk moment ontstaan. Het kan járen goed gaan tot je in één keer een huidreactie krijgt. De zonneallergie ontstaat vaak na 1 dag en in enkele gevallen na 3-5 dagen na blootstelling aan (zon)licht. Bij een zonneallergie zie je de volgende afwijkingen: roodheid met kleine rode blaasjes/bultjes die flink kunnen jeuken op de met (zon)licht blootgestelde delen van de huid zoals het gezicht, de nek, schouders, handruggen, onderarmen (met name ellebogen) en onderbenen. Ook kan er zwelling schilfering en zwelling te zien zijn. Deze irritaties kunnen zich uitbreiden naar delen van de huid die niet aan (zon)licht zijn blootgesteld.

Wat kan je doen om een zonneallergie te voorkomen?

- Gebruik geen parfum en producten op de huid die parfum bevatten zoals bijvoorbeeld een bodylotion of zonnecrème. - Gebruik een minerale zonnefilter met een minimale SPF30. Deze lijken de zonneallergie minder te triggeren.

- Laat de huid wennen aan de zon. Ga bijvoorbeeld eerst 15 minuten in de zon en bouw het per dag langzaam met 5 minuten extra op.

- Je kan bij een zeer gevoelige huid met kunstmatig licht de huid langzaam laten wennen aan UVA- en UVB-straling.

- Blijf uit de zon tussen 11:00 en 15:00 uur. Dan is de zon het sterkst.

- Draag beschermende kleding (liefst wit) en een hoed.

- Ga niet overmatig liggen zonnebaden en draag altijd een zonnefactor met SPF30+ zonder oliën. Het beste is om je zonnefactor dagelijkse als bodylotion te gebruiken zodat je standaard goed beschermd bent.

Wat kan je zelf doen bij een zonneallergie?

- Vermijd blootstelling aan zonlicht, dit verergert de klachten

- Vermijd zware lichamelijke inspanning tijdens warm en vochtig weer.

- Houd de temperatuur in huis zo laag mogelijk en draag luchtige kleding (bij voorkeur katoen).

- Houd de huid droog en schoon. Talg en zweetkliertjes kunnen verstoppen, daardoor kunnen klachten verergeren.

- Probeer niet te krabben, dit verergert de zonneallergie en kan leiden tot ontstekingen en littekens.

- Gebruik geen volle/vette crèmes. Deze houden vocht en warmte vast waardoor het de klachten van de zonneallergie versterkt. - Gebruik een kalmerend en herstellend product zonder parfum en conserveringsmiddelen, bijvoorbeeld de DUO spray met zink en zilver van The Health Factory. Deze spray kalmeert, remt de jeuk en laat de huid supersnel herstellen.

Zonneallergie behandelen

Er zijn Lichttesten die kunnen uitwijzen of je gevoelig reageert op UVA-, UVB-stralen of zichtbaar licht. Met deze lichttest kan er ook gekeken worden of je op bepaalde ingrediënten in combinatie met licht een overgevoeligheidsreactie krijgt.


Vormen van zonneallergie: Polymorfe lichterupie (PMLE), miliaria rubra en lichen tropicus


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page