top of page

Huidproblemen

Huidproblemen komen heel veel voor en lopen sterk uiteen. Een extreem droge eczematische huid tot een zeer vette acne huid. Voor elk huidprobleem is er een oplossing. In dit artikel vertel ik je meer over huidproblemen.

Een huidprobleem verdwijnt niet vanzelf

Zoals je hoogstwaarschijnlijk wel weet verdwijnt een huidprobleem niet vanzelf. Vaak probeer ik met mijn cliënten de oorzaak te vinden. Dat is niet altijd even makkelijk. Vooral innerlijke gezondheid, voeding en leefstijl hebben veel invloed op jouw huid(probleem).


Innerlijke gezondheid

Wanneer je lichaam aan de binnenkant niet gezond is zie je dat meteen aan de huid. Dit komt omdat de huid een ontgiftingsorgaan is. Alle afvalstoffen die het lichaam produceert worden via de ontgiftingsorganen uitgescheden. De huid scheidt veel van de afvalstoffen uit d.m.v. zweet en talg. Bacteriën zijn dol op deze afvalstoffen en de populatie groeit op de huid. Dit kan acne veroorzaken/verergeren.


Bij lichamelijke klachten kan je vooral denken aan darmproblemen. >> In dit artikel vertel ik je meer over de relatie tussen de darmen en de huid


Voeding

Uit veel studies is gebleken dat voeding veel invloed heeft op de huid. Zie je voeding als bouwstoffen voor je lichaam. Hoe gezonder je eet, hoe gezonder de cellen worden waar je lichaam van gebouwd wordt. Uit studies is gebleken dat mensen die in de blauwe zones in de wereld leven (Blauwe zones zijn de plekken waar mensen wonen met de minste gezondheidsklachten) ook minder huidproblemen hebben. De voeding bestaat daar voornamelijk uit plantaardig voedsel. Dat vind ik persoonlijk heel interessant. Dat betekent dat bewerkt voedsel veel negatieve invloeden heeft op onze (huid)gezondheid.


Leefstijl

Hoe je leeft heeft veel invloed op je gezondheid en dus ook de huid. Roken, alcohol, drugs, (overmatig) zonnen, stress, snoepen, ongezond eten hebben een negatieve invloed op de huid. Gezond en gevarieerd eten, sporten, slapen en zuinig met je huid omgaan hebben een positieve invloed op de huid. Dit zie ik altijd terug in de huid van cliënten na een uitgebreid intake gesprek met huidscan.


De drie R's

Je hebt hem waarschijnlijk al vaak gehoord: Rust, Reinheid en Regelmaat. De drie pijlers die vooral vaak voor kinderen genoemd worden. Maar deze blijven je hele leven belangrijk. Zorg goed voor jezelf, je krijgt je lichaam maar 1 keer. Het zorgt ervoor dat je plezier kan beleven en geeft met alle zintuigen de mooie dingen in het leven door. Zou je daar niet zo lang mogelijk van willen genieten?


Rust

Rust betekent de tijd nemen om bij te komen en slapen. Plan tijd in om iets voor jezelf te doen om tot rust te komen zodat je tijd niet door anderen opgeslokt wordt. Plan je slaaptijden zodat je lichaam eraan kan wennen. Niks is zo belangrijk als slapen. Het herstelt je lichaam en dus ook de huid. Alleen tijdens je slaap kan je lichaam herstellen. De celdeling komt opgang en stoot oude/beschadigde cellen af. Ook huidproblemen hebben veel baat bij een goede nachtrust.


Reinheid

Een huidprobleem heeft andere zorg nodig dan een gezonde huid. Bij een huidprobleem kan het zijn dat dit door een verstopping of ophoping van afvalstoffen komt. Daarom is het heel belangrijk om de huid 2x per dag te reinigen. Bacteriën zijn dol op verstoppingen in de huid en nestelen zich in de verstopte poriën met als resultaat: ontstekingen. Zuiverende producten helpen jou om je huid schoon te houden en bacteriën/ontstekingen tegen te gaan.


Regelmaat

Soms klinken vaste routines wat saai, maar regelmaat is voor de mens heel belangrijk. Hoe regelmatiger jouw leven is hoe beter jouw lichaam functioneert. Je valt makkelijker in slaap als je elke dag om 23:00 uur gaat slapen. Vooral wanneer je vooraf een ritueel hebt voordat je gaat slapen. Bij kinderen zie je dit vaak: Een boek voorlezen, liedje zingen en dan slapen. Het brein slaat deze rituelen op en associeert ze met slapen. Daardoor val je makkelijker in slaap.


Huidproducten

Er zijn miljarden producten op de markt en allemaal beweren ze jouw huidprobleem op te lossen. Bij een huidprobleem kan ik niet vaak genoeg zeggen: Ga naar een huidspecialist. Zij weten als geen ander hoe de huid functioneert en wat jouw huid specifiek nodig heeft. Er bestaat (helaas) geen algemeen product dat bij iedereen werkt.


Over verschillende huidproblemen heb ik huidartikelen geschreven. Deze vind je via onderstaande knop:Comments


bottom of page