top of page

Vitaminen voor de huid – Supplementen of serums?

De vraag “Wat is de beste keuze om de huid te verbeteren met vitamines. Met supplementen of met huidverzorgingsproducten?” komt vaak voorbij. Terri Vinson legt het je graag uit vanuit haar perspectief als cosmetisch chemicus.

Vitamine A

Vitamine A (ook wel retinoïden genoemd) wordt beschouwd als de gouden standaard op het gebied van huidverzorging. Vitamine A voor uitwendig gebruik - zoals Synergie Skin Ultimate A – wordt gebruikt om meer dan 125 verschillende huidaandoeningen te behandelen, waaronder acne, zonneschade, hyperpigmentatie en zelfs eczeem. Niet alle retinoïden zijn hetzelfde. Receptvormen – commercieel bekend als Steva-A, Retin-A en Differin – werken veel sneller, maar ze zijn super irriterend en kunnen negatieve bijwerkingen hebben, zoals een droge huid en irritatie. Veel cliënten stoppen met het gebruik van dit recept vanwege deze bijwerkingen. Retinol zonder recept, als een gestabiliseerd molecuul wordt tegenwoordig beschouwd als dé ideale vorm voor het leveren van actuele vitamine A met maximale stabiliteit, effectiviteit en minimale irritatie.

wordt gebruikt om meer dan 125 verschillende huidaandoeningen te behandelen, waaronder acne, zonneschade, hyperpigmentatie en zelfs eczeem. Niet alle retinoïden zijn hetzelfde. Receptvormen – commercieel bekend als Steva-A, Retin-A en Differin – werken veel sneller, maar ze zijn sterk irriterend en kunnen negatieve bijwerkingen hebben. Bijvoorbeeld een droge huid en/of irritatie. Veel cliënten stoppen met het gebruik van dit recept vanwege deze bijwerkingen. Retinol zonder recept, als een gestabiliseerd molecuul wordt tegenwoordig beschouwd als dé ideale vorm voor het leveren van actuele vitamine A met maximale stabiliteit, effectiviteit en minimale irritatie.


Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine en kan zich in de weefsels ophopen als het oraal in hoge doses wordt ingenomen. Standaard lage dosis vitamine A-supplementen zijn klinisch geëvalueerd voor de behandeling van huidaandoeningen zoals acne. Resultaten suggereren dat een lage dosis orale suppletie niet effectief kan zijn bij het verhogen van vitamine A-niveaus in het hele lichaam. Breng je Vitamine A in een dagelijks doseringsschema aan op de huid, dan is het effect tot 4 maal hoger dan standaard vitamine A-supplementen. Orale doses van meer dan 1000 IU vitamine A kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, wazig zien, droge huid en zelfs verminderde spierfunctie.


Kortom: Wanneer je de conditie van je huid wil verbeteren is Retinol in de vorm van serums en crèmes de winnaar boven vitamine A-supplementen.


Vitamine B3 ( Niacinamide)

Vitamine B3 is een echte multitasking huidvitamine (Synergie Skin Vitamine B serum). Het wordt gebruikt bij acne, ontstekingen, fijne lijntjes, uitdroging en schilferende huid, pigmentatie en om de huidimmuniteit te versterken. Niacinamide werkt op heel veel niveaus in de huid en is een stof die écht wat doet voor de huid.


B3 komt voor in verschillende soorten voedsel, waaronder groene groenten, granen, eieren, zuivelproducten, vlees, vis, melk en granen. Dit maakt het erg moeilijk om een B3-tekort te hebben in de moderne samenleving met zoveel beschikbare voedingkeuzes. Ondanks dat we niacinamide binnenkrijgen via voeding, is het aanbrengen van niacinamide op de huid zeer gunstig. Als de huid ouder wordt dan is het voor het lichaam moeilijker om voldoende voedingsstoffen aan de huid af te geven. Huidige studies van het National Institute of Health laten zien dat B3 effectiever op de huid werkt wanneer het op de huid wordt aangebracht in tegenstelling tot oraal gebruik. Vooral bij de behandeling van acne, roodheid en droogheid.


Het is duidelijk dat niacinamide eigenlijk niet mag ontbreken in jouw huidverzorgingsroutine. Het ingrediënt is voor elk huidtype geschikt.


Vitamine C

Vitamine C in de vorm van L-ascorbinezuur, zoals Synergie Skin Pure-C Crystals, is een essentieel onderdeel van de gezondheid van de huid. Als antioxidant, het maakt de huid helder én het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen. Vitamine C vermindert UV-schade en is cruciaal bij wondgenezing.


Topische aanbrenging (op de huid aanbrengen van serums en crèmes) van vitamine C is een zeer effectieve manier om L ascorbinezuur aan de huid te leveren. Kristallen van ascorbinezuur worden door huidcellen gemakkelijk opgenomen bij een zure pH lager dan 3,5. Vanwege de instabiliteit van L-ascorbinezuur in water, kun je vitamine c het beste kopen als een droog, geraffineerd poeder dat direct met een serum kan worden gemengd op het moment van aanbrengen. Als alternatief zijn sommige L-ascorbische stoffen nu verkrijgbaar in een hydraterend lichtgewicht oliebasis, zoals Synergie Skin Suprema-C+. Omdat deze basis watervrij is, is het stabiel, actief en beschermt tegen degradatie gedurende twee jaar.


Er is een grote verscheidenheid aan vitamine C supplementen op de markt. Naar de mening van Terri is de veresterde vorm van vitamine C (C-Ester) een van de beste supplementen voor het bestrijden van interne schade door vrije radicalen. Omdat deze gemakkelijker beschikbaar is voor de cellen in vergelijking met traditionele L-ascorbinezuursupplementen. Onderzoek laat zien dat topische vitamine C, in voldoende hoge dosis, effectief is bij het beschermen tegen schade door UV-stralen en vrije radicalen en kan helpen bij de genezing van de huid. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat vitamine C-supplementen wordt gecombineerd met andere voedingsstoffen, zoals vitamine E, ijzer en zink.


Over het algemeen worden voor zichtbare huidverbetering gezien in actuele L-ascorbische huidverzorging boven supplementen. Het advies van Terri is om voedsel te eten dat rijk is aan natuurlijke bronnen van vitamine C (fruit en groenten) in combinatie met voldoende ijzer en vitamine E.


Collageen in huidverzorging en supplementen

Collageen is de steiger van de huid en zorgt voor een stevig en jeugdig uiterlijk. Collageen wordt continu geproduceerd door onze huidcellen, alleen dit proces vertraagt naarmate we ouder worden. Andere factoren zoals UV- en Infrarood licht, verontreinigende stoffen, sigarettenrook en een tekort aan voeding kunnen de collageenproductie vernietigen, beschadigen en vertragen.


Er is een groeiende markt, vooral in Europa en Azië, voor collageen-supplementen en drankjes. Trap er alsjeblieft niet in! Collageen is gewoon een eiwit. Zodra het in je maag komt, breekt het zuur in de maag het collageen af. In de dunne darm wordt het verteerd als aminozuren, de bouwstenen van de proteïnen. Het collageen wordt daarna niet weer in elkaar gezet en de collageenmoleculen die je binnenkrijgt met supplementen en drankjes, zullen jouw cellen nooit in goede staat bereiken. Er is geen verschil tussen het nemen van een collageensupplement en het eten van een portie eiwitrijk vlees, vis, peulvruchten of eieren! Het ingenomen collageen maakt absoluut geen verschil voor het uiterlijk van de huid.


En het verhaal wordt nog wat erger... Collageen in huidverzorging is ook een totale verspilling van geld. Een van de belangrijkste elementen van effectieve huidverzorging is het vermogen van het ingrediënt om de huidbarrière te penetreren om zo een fysiologische verandering in de huid te creëren. Collageen is een enorm eiwitmolecuul dat te groot is om door de huid naar binnen te dringen. Het is alsof je een skippyball door een brievenbus probeert te duwen. Het zijn de kleine aminozuren in huidverzorgingsproducten (ook bekend als peptiden) die kunnen doordringen en het verschil maken.


Moraal van dit verhaal: Collageen in supplementen of serums en crèmes hebben geen effect voor je huid.

Vitaminen voor je huid - supplementen of serums?


Dus wat is de conclusie?

Terri haar advies als cosmetisch chemicus is een uitgebalanceerd dieet met minimaal bewerkt voedsel, in combinatie met kwaliteitssupplementen. Combineer dit met een cosmeceutisch huidverzorgingsregime om specifiek jouw huidproblemen aan te pakken. Zo werk je aan een mooie, gezonde huid van binnen en van buiten.


Het westerse dieet van vandaag is erg rijk aan bewerkt voedsel en onze grond is uitgeput geraakt van veel essentiële mineralen en voedingsstoffen door het land overmatig te bewerken. De meeste volwassenen zullen baat hebben bij supplementen. Ik adviseer om geen goedkope vitamines te nemen. De kwestie is “you get what you pay for” bij het kiezen van supplementen.


Terri - "Als het gaat om mijn leven en mijn uiterlijk, probeer ik te doen wat ik predik. Ik neem dagelijks verschillende supplementen voor mijn algemene welzijn. Dit omvat groene thee, resveratrol, curcumine, chlorofyl, duindoornolie, veresterde vitamine C en vitamine D. Ik probeer ook een gezond dieet te volgen van vers fruit en groenten, zaden, yoghurt, ‘goede’ vetten en eiwitten. Koffie is mijn grootste ondeugd in de voeding en ik drink soms een glaasje alcohol. Ik vermijd verwerkte koolhydraten, suiker en transvetten, maar laat toch af en toe een 'cheet-day' toe! Ik probeer ook minstens dertig minuten dagelijks te sporten terwijl ik een groot deel van mijn dag doorbreng in mijn laboratorium of kantoor. Ik heb een sta-bureau omdat dit helpt mijn houding te corrigeren en het mijn energieniveau gedurende de dag verhoogt.


Maar als het op mijn huid aankomt, weet ik dat de beste resultaten worden bereikt door mijn ingrediënten rechtstreeks aan te brengen op de delen van mijn gezicht, hals en het lichaam die ik wil behandelen. Ik gebruik ook dagelijks een 0,25mm Rejuvaderm roller voor een maximale levering van de vitaminen.


Bij een gezonde huid draait alles om de balans tussen levensstijl en huidverzorging. Wat betreft de directe behandeling van huidveroudering en specifieke huidaandoeningen, geloof ik dat topische vitamines de strijd van supplementen winnen."Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, wij beantwoorden ze graag!

Comments


bottom of page