top of page

Zink - Een essentieel mineraal voor de huid!

Zink is een onmisbaar mineraal voor het lichaam en met name voor de huid. In dit artikel lees je meer over dit mineraal en wat het doet voor de huid.


Wat is Zink?

Zink is een mineraal dat veel in de natuur en in het lichaam voorkomt. Veel van de eiwitten in het lichaam bestaan uit Zink. Zink speelt een grote rol bij de vorming van eiwitten in het lichaam, bij het immuunsysteem en bevordert onder andere wondgenezing.


Wat doet Zink voor de huid?

Veel huidproblemen en aandoeningen hebben verschillende oorzaken. De grootste oorzaken liggen vaak bij een verzwakt immuunsysteem, hormonale invloeden en/of spijsverteringsproblemen. Zink kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de problemen/aandoeningen in de huid. Zink bevindt zich in alle lichaamsweefsels en komt voornamelijk voor in de celkern.


Van daaruit ondersteunt het mineraal het herstellend vermogen van de huid en het afweersysteem. Zink stimuleert daarbij de celdeling, bevordert het transport van vitamine A van de lever naar de huid en beschermt de lichaamsweefsels tegen beschadiging en bevordert het herstel van weefselbeschadiging. Uitwendig kennen we de toepassing van zink al als zinkoxide bij luieruitslag, jeuk of kloven in de lippen en huid.


Zink bij huidproblemen


Eczeem

Eczeem is een veel voorkomend huidprobleem. Het is een ontstekingsreactie van de droge huid omdat deze een groot tekort aan vocht en vetten (talg) heeft. Een gebrek aan zink kan een oorzaak zijn. Zink speelt een belangrijke rol bij het genezen van infecties en wonden. Daarnaast speelt het een grote rol bij het immuunsysteem en het zelf herstellend vermogen van het lichaam.


Acne/Puistjes

Zink is van groot belang voor het verminderen van acne en puistjes. Dit omdat zink het genezingsproces van de huid versterkt. Vooral bij open wondjes bij acne zorgt het voor een snel herstel en houdt daarmee bacteriën buiten de deur. Daarnaast beschermt zink de huid tegen de schadelijke invloeden van UV stralen van de zon. Dit vind je terug als zinkoxide in producten. Dit is een minerale zonnefilter en valt onder de fysische filters. >> Klik hier om meer te lezen over fysische en chemische filters in zonnecrèmes


Antioxidant

Zink is ook een zeer goede antioxidant. Het zoekt de vrije radicalen op en maakt ze onschadelijk. Dit voorkomt beschadiging van de cellen in het lichaam en van de huid. >> Klik hier om meer te lezen over vrij radicalen.


Een tekort aan zink kan je herkennen aan:

- Afwijkingen in de nagels en de huid

- Een verminderde weerstand tegen infecties en virussen. Denk aan een koortslip of aften

- Smaak- en reukverlies

- Nachtblindheid

- Een verstoorde menstruatie cyclus

- Haaruitval

- Slechte of verminderde eetlust

- Huidklachten en wondjes die langzaam genezen


Zink in huidverzorging

Zink komt voornamelijk veel voor in huidverzorging met zonnefilters. Dit omdat Zink een zeer goede zonnefilter is omdat deze tegen zowel UVA als UVB straling beschermt. Deze minerale filter wordt veel gebruikt maar het gebruik van dit ingredient verschilt enorm. Wanneer zinkoxide gebruikt wordt in zonnecrèmes kan deze wit uitslaan. Tegenwoordig maken fabrikanten nanodeeltjes welke minder wit uitslaan. Echter is het wel belangrijk dat deze nano deeltjes gecoat zijn, anders kunnen er vrije radicalen ontstaan in de huid.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen. Wij beantwoorden ze graag!

Comments


bottom of page