De gezegde " De huid weerspiegelt de gezondheid" wordt vaak genoemd. Maar is dat ook zo? En wat is de relatie tussen je darmen en de huid? In dit artikel vertel ik je meer over de relatie tussen deze twee belangrijke organen.
Wat doen je darmen?
De darmen zorgen ervoor dat al het voedsel wat je binnenkrijgt verteert wordt. De vertering begint in de mond en elk onderdeel van de darmen heeft zijn eigen functie. Het voedsel legt een bijzonder lange afstand van zo'n 6-10 meter af (De lengte is o.a. afhankelijk van je lichaamsbouw en lengte). Een goede functie van de darmen is belangrijk om je goed en fit te voelen. In de darmen vinden verschillende processen plaats die het lichaam gezond houden. Een groot deel van het immuunsysteem zit in de darmen en ze zijn verantwoordelijk voor een goede spijsvertering en stoelgang. De darmen maken constant een keuze of de voeding die binnenkomt 'goed' of 'slecht' is. Ze nemen voedingsstoffen op en houden schadelijke stoffen zoals slechte bacteriën en virussen buiten de deur. In de darmen leven miljarden goede en slechte bacteriën samen, dit noemen we de darmflora. Deze zorgen voor een balans in je darmen en reageren op alle voedingsstoffen die binnenkomen.
Darmklachten
Veel mensen hebben regelmatig last van darmklachten. Naast de vele darmaandoeningen bedoel ik hiermee ook buikpijn, krampen, steken, opgezette buik, winderigheid en een afwijkende stoelgang. Er zijn veel soorten voedsel waar mensen een allergie of intolerantie voor hebben. Veel voorkomende voedingsmiddelen die een allergie of intolerantie veroorzaken zijn zuivel en gluten. Na het nuttigen van deze voedingsmiddelen krijgen mensen last van de buik en stoelgang. Deze klachten kunnen lang aanhouden en zijn ongemakkelijk.
Sensitiviteit voor eten
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een allergie en een intolerantie. Wanneer je zuivel en/of gluten eet krijg je niet direct (zware) klachten. Maar je voelt je bijvoorbeeld moe/lusteloos, hebt een opgezette buik, je krijgt last van winderigheid en/of een afwijkende stoelgang. Dit zijn vaak symptomen van een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Soms zijn ze lastig te vinden, maar zeker de moeite waard om het eens uit te laten zoeken bij een (Orthomoleculair) voedingsspecialist.
Huidproblemen gerelateerd met darmproblemen
In de praktijk tref ik regelmatig cliënten met huidklachten. Tijdens een intake gesprek verzamel ik informatie over de cliënt zijn/haar gezondheid, voedingspatroon, leefstijl, gebruik van medicatie etc. Dit is belangrijke informatie om een oorzaak te kunnen vinden van de huidklachten. Dit betekent dat een huidklacht niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant opgelost dient te worden.
PDS - Prikkelbare Darm Syndroom
Een veel voorkomende huidklacht bij PDS is acne. De darmen functioneren niet naar behoren. Daardoor laten de darmen tijdens het verteren van de voeding "steekjes vallen". Dit betekent dat er afvalstoffen in het lichaam terecht komen. De huid is een ontgiftingsorgaan en kan afvalstoffen opruimen door het via bloedvaten en de poriën af te voeren. Bij de laatste kan het een verhoogde talgproductie veroorzaken en verstopte poriën, comedonen (mee-eters), talgcystes (talgpropjes), puistjes en acne veroorzaken.
Rosacea en Gluten allergie of intolerantie
Bij de huidaandoening Rosacea is er vaak een link met een gluten allergie/intolerantie. De darmen kunnen de voeding dan niet goed verwerken en zorgen naast deze huidklacht ook vaak voor buikpijn/steken, een opgeblazen gevoel, ongemakkelijke stoelgang en winderigheid.
Onderzoek
Ondanks dat artsen het lang niet altijd met eens zijn, is er toch vaak een link tussen voeding en huidklachten te vinden. Wanneer je last hebt van huidklachten kan ik je van harte aanbevelen een voedingsdagboek bij te houden. Daarin kan je noteren wat je per dag gegeten en gedronken hebt. Ook kan je noteren wanneer de huidklacht verergert en vermindert. Indien de huidklacht verergert kan je soms een terugkeer van dezelfde voeding in je dagboek terugvinden. Je kan dit verder uittesten door deze voeding 6 weken te vermijden. Pas na 4-6 weken is de voedingsstof compleet uit je lichaam. Dit heeft met je celdeling te maken. Daarom heeft het geen zin om dit 1 of 2 weken uit te proberen.
Mijn tips
- Heb jij een of meerdere huidklachten/aandoeningen? Dan raad ik je aan om eens een orthomoleculair voedingstherapeut te bezoeken. Zij weten precies welke voeding je beter wel of juist niet kan nuttigen in combinatie met jouw klachten.
- Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en kant en klare dranken vermijd. Daar zitten doorgaans veel toegevoegde suikers in. Hoe natuurlijker het is hoe beter. Water, vers geperst sap (Houdt rekening met natuurlijke suikers) en kruidenthee zijn de beste dranken voor het hydrateren van je lichaam.
- Zorg voor variatie in je eten om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. >> In dit artikel vind je meer informatie over vitaminen en mineralen. Wat ze doen voor je huid en in welke voeding je ze kan vinden.
- Zorg ervoor dat je voldoende beweegt. Beweging zorgt voor een goede doorbloeding en stofwisseling. Hoe beter deze is hoe beter jouw huid alle voedings- en afvalstoffen aan/af kan voeren.
Vind jij mijn huidartikelen waardevol? Dan zou ik het superleuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande knoppen kan je dit artikel delen:
Comments