top of page

Voorjaarsmoeheid

Een veel besproken onderwerp in de lente is voorjaarsmoeheid. We komen moeilijk op gang, hebben minder energie en stellen zaken liever even uit. Waar komt dit vandaan en nog belangrijker: Hoe komen we er weer vanaf? In dit artikel vertel ik je meer over voorjaarsmoeheid en wat dit doet met de huid.

Hoe ontstaat voorjaarsmoeheid?

Tegenwoordig heeft iedereen het druk, we werken en willen zoveel mogelijk uit onze vrije tijd halen. Doordat we constant bezig zijn krijgt het lichaam geen rust. Rust nemen zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen, ontgiften en de organen tot rust kunnen komen. De lever slaat in de herfst en winterperiode gifstoffen op die we onder andere van buitenaf binnenkrijgen door middel van bijvoorbeeld stof, uitlaatgassen en voeding. Daarnaast krijgen we in de lente meer lichturen en wordt de lever geactiveerd. Deze gaat beginnen met ontgiften en ruimt alle opgeslagen afvalstoffen van de afgelopen winter op. Door deze ontgifting verbruikt het lichaam meer energie. Resultaat: Voorjaarsmoeheid.

Wat doet voorjaarsmoeheid met de huid? Bij een gebrek aan energie wordt de huid als eerste op de laagste energiestand gezet. De doorbloeding wordt trager door het versmallen van de bloedvaten en er worden minder voedingsstoffen aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. De huid wordt grauwer, kan gaan schilferen en toont meer rimpels en lijntjes.


Hoe verminder je voorjaarsmoeheid?

Naast het alom bekende "meer rust nemen" kan je het lichaam helpen te ontgiften. Daarbij kan je het volgende stappenplan volgen:


Stap 1 - Beperk de inname van gifstoffen De eerste stap naar ontgiften is het voorkomen dat het lichaam nóg meer gifstoffen op gaat slaan. Denk hierbij aan het verlagen van de inname van alcohol, bewerkte voeding (alles wat in pakjes en zakjes zit), geraffineerde suikers (bijv. koek en snoep), verzadigde vetten en transvetten (bijv. gefrituurd voedsel en chips).


Stap 2 - Het lichaam helpen zuiveren

De tweede stap helpt het lichaam om de gifstoffen af te voeren. Drink mineraalwater voor een optimale afvoer van afvalstoffen en volg eens per 1 à 2 weken een ontgiftende Aryuvedische heetwaterkuur* of een groentesapkuur. Deze kuren ondersteunen de lever en helpen met ontgiften. Wil je daarnaast jouw immuunsysteem een boost geven en je darmen resetten? Gebruik dan elke dag 1 cup a 10ml nanozilver van The Health Factory.


* Ayurvedische heetwaterkuur

Kook in de ochtend 1,2 liter water en laat dit zo’n 20 minuten doorkoken. Door het langer te koken wordt het ‘spijsverteringsvuur’ aangewakkerd. Dit verhoogt de stofwisseling en bevordert de ontgifting. Het gekookte water stimuleert daarmee ook meteen het verwerken en opnemen van voedingsstoffen tijdens de maaltijd. Als het warme water tussen de maaltijden wordt gedronken, kan het bovendien de uitscheiding van in water oplosbare gifstoffen uit de lichaamsweefsels effectief ondersteunen.


Schenk het gekookte water in een thermoskan en drink gedurende de dag kleine slokjes heet water. Zorg ervoor dat je het water voor 15:00 uur volledig opgedronken hebt. Van ’s middags 15 uur tot ’s nachts 3 uur is de lever het meest actief.


Na deze heetwaterkuur kan je gekookt water met een schijfje verse gember en een theelepel kurkuma eraan toegevoegd, drinken om het ontgiften van het lichaam blijvend te stimuleren. Doe dit niet direct tijdens de heetwaterkuur, het ontgiften gaat dan veel sterker waardoor je flink last kan krijgen van hoofdpijn, buikpijn en/of onderrugpijn.


Je kan de heetwaterkuur 5 dagen achtereen volgen en dan 2 dagen niet. Houd dit 3 weken vol en je ontgift de lever optimaal.


Tijdens de kuur eet en drink je verder volgens je normale, gezonde voedingspatroon.


Stap 3 - Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt

Zorg ervoor dat je gevarieerd eet en drinkt om optimaal je voedingsstoffen binnen te krijgen. Eet en drink zo onbewerkt en puur mogelijk en kies voor biologisch indien mogelijk. Laat las ik een interessante e-mail van Hofweb.nl met een onderzoek over supermarktvoeding en de gifstoffen die het bevat. >> Klik hier om deze e-mail te lezen

Voedingssupplementen Naast gezonde voeding zijn er vaak grote tekorten in het lichaam. In de orthomoleculaire voedingsleer ligt de maatstaf voor doseringen voor een optimale gezondheid vele malen hoger dan bijvoorbeeld de overheid aangeeft. Het verschil zit hem in een minimale hoeveelheid om een gebreksziekte te voorkomen (denk aan scheurbuik vroeger bij een tekort aan vitamine c) en een minimale hoeveelheid om het lichaam optimaal te laten functioneren. Naar mijn mening als orthomoleculair therapeut is het voor iedereen raadzaam om een basissuppletie te gebruiken die goed gedoseerde multivitamine, omega-3 en magnesium supplementen bevat.

Stap 4 - Pak je rust Wanneer we rusten en slapen wordt het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat zorgt voor het herstel van het lichaam en de spijsvertering. Dit deel wordt enkel en alleen geactiveerd als we slapen. Daarom is het heel belangrijk om je rust te pakken. Wist je dat een van de grootste oorzaken van vroegtijdige (huid)veroudering een tekort aan rust is?

Voorjaarsmoeheid verminderen met de juiste voedingssupplementen

Vermoeidheid kan ook ontstaan door een voedingsstoffentekort. Onze voeding bevat steeds minder vitaminen en mineralen door onder andere massaproductie en bodemverarming (minder vruchtbaarheid in landbouwgrond, omdat er vaak geen gebruik wordt gemaakt van wisselteelt).


Hoe verbeter je de huidconditie bij voorjaarsmoeheid?

Gebruik producten die de huid helpen ontgiften en de huid extra voeden. Kies voor producten met een activerende werking om de huid een oppepper te geven. Via onderstaande knop vind je een selectie van huidproducten voor het voorjaar om de huid te ondersteunen in de webshop van Huidstudio Leek.Comments


bottom of page